Krisen dominerar EU-toppmötet

Finanskrisen i fokus. Total samordning är mottot för hanteringen av finanskrisen när de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer träffas i Bryssel i dag och i morgon. Denna gång är även finansministrarna inbjudna.

Publicerad
EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso tar emot utrikesminister Carl Bildt för middag kvällen innan toppmötet i Bryssel.

EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso tar emot utrikesminister Carl Bildt för middag kvällen innan toppmötet i Bryssel.

Foto: THIERRY CHARLIER, AP
Annons

Toppmötets allra viktigaste och mest akuta uppgift blir att genom en samordnad hållning återställa förtroendet för det finansiella systemet. Alla de 27 medlemsländerna förväntas ställa sig bakom de principer för statliga ingrepp på finansmarknaderna som eurogruppens ledare enades om i Paris i söndags kväll. Varje land får agera själv men måste följa de gemensamma spelreglerna och koordinera sig med andra länder då ingreppen har gränsöverskridande återverkningar. Till de grundregler som måste respekteras hör EU:s konkurrenspolitik och stabilitetspaktens krav på finanspolitiken. I förlängningen väntar också en ny diskussion om hur den fragmenterade och svaga övervakningen av finansmarknaderna skall förstärkas.

Politiskt har ledarna på toppmötet idag en unik möjlighet att sprida framtidshopp i Europas höstmörker. Med sammanhållning och handlingskraft kan de rädda sina länder undan den hotande depressionen. När tilltron till aktörerna på de globala marknaderna kollapsat står faktiskt Europas sista hopp till denna samling politiska ledare som i många fall själva genomlidit djupa förtroendekriser på hemmaplan. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown är bara det tydligaste exemplet. Kanske innebär hanteringen av finanskrisen en politisk vändpunkt för honom och några till?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons