Krisen central i årets Eurovision

I årets Eurovision Song Contest tävlar 39 länder. Eller ”bara” 39 länder, kanske man bör säga. Bosnien och Hercegovina, samt Portugal, Slovakien och Turkiet har ställt in sin medverkan, till stor del på grund av den ekonomiska kris som har drabbat Europa. Krisen märks också hos de länder som faktiskt ställer upp och är ett centralt tema i många av de tävlande bidragen. Åtminstone om man ska tro idéhistorikern Andreas Önnerfors som har analyserat texterna i samtliga 39 bidrag.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Det handlar om de europeiska krisen. Antingen direkt eller indirekt. Det är ingen låt som heter ”Den europeiska krisen”, men det talas om att man seglar på stormiga hav, att de goda åren är förbi, att man befinner sig på steniga vägar, att det finns inget vin och inget bröd längre, säger han till TT:s webb-tv.

Det främsta exemplet finns enligt Andreas Önnerfors i Schweiz bidrag ”You and me”. Den schweiziska gruppen Takasa går in i tävlingen på torsdagen och i deras låt kan man höra textrader som ”When the times are getting rough / gold and silver turn to dust” och ”People build their barricades / out of jealousy and hate”.

Annons
Annons
Annons