Patricia Hedelius:Krisen bara börjat på svensk bostadsmarknad

Patricia Hedelius

Den brutala vinstvarningen från Oscar Properties i måndagskväll kommer sannolikt följas av fler dåliga nyheter. Om inte bostadsköparna återvänder till marknaden för nyproduktion kan bostadsutvecklare som Oscar Properties snabbt hamna i en finansiell kris.

Under strecket
Publicerad
Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT
Annons

Vid en första anblick ser vinstvarningen från Oscar Properties inte så farlig ut, istället för att årets resultat väntas bli 500 miljoner kronor så skruvas den ner till 400 miljoner kronor. Men då Oscar Properties redan under det första halvåret fått ihop 260 miljoner kronor så behövde man enbart en intjäning på 240 miljoner kronor för att nå det tidigare målet. Oscar Properties skruvar nu ner det behovet med 100 miljoner vilket gör att vinstvarningen motsvarar hela 40 procent. Det är en kraftig dikeskörning som vittnar om hur snabbt Stockholms bostadsmarknad gått från glödhet till betydligt svalare.

Oscar Properties har lägenheter till ett värde på 1,5 miljarder kronor till försäljning i Stockholmsområdet. Från bostadsprojektens hemsidor så ser bostadsutvecklaren ut att ha sålt mindre än hälften så många lägenheter som under motsvarande period 2016, enligt siffror som SvD tagit fram. Det är en tvärnit, Oscar Properties gör nu vad man kan för att lägga i bromsen i sin produktion. Det kommer behövas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons