Annons
X
Annons
X

”Krisen 1929-1932 kommer att framstå som mild”

Om man har en hemsida med titeln GloomBoomDoom.com, så säger det något om ens syn på framtiden. Hemsidan tillhör Marc Faber, författare till det månatliga nyhetsbrevet The Gloom Boom & Doom Report. Han förutser hyperinflation i USA, och ser totalitära tendenser i landets styrning.

DOMEDAGSPROFETERNA |
De hånades för sina finansiella
undergångsprofetior. Sen kom finanskrisen. E24 porträtterade förra året tre ekonomer som samtliga går under epitetet Dr Doom. Så lät det då.

”Dr Doom” Roubini spår kollaps i USA:s banksystem

”Krisen 1929-1932 kommer att framstå som mild”

”Levnadsstandarden kommer förändras fundamentalt”

– Framtiden för USA är mörk. Den finanskris vi nu ser har byggts upp under 25 år, på grund av statlig påverkan i ekonomin om och om igen, och extremt lösaktig penningpolitik som lett till extrema skuldnivåer, säger han till E24.

Marc Faber är 63 år gammal och ursprungligen från Genève. Redan som 24-åring tog han en doktorsgrad i ekonomi vid universitetet i Zürich. Hans dystra framtidsutsikter väcker mycket uppmärksamhet, och i synnerhet synen på USA:s framtid.

Annons
X

Han argument är att den amerikanska regeringens stimulanspolitik och år av artificiellt låga centralbanksräntor har skapat en situation där stora delar av den amerikanska ekonomin blåsts upp.

De nuvarande försöken att avhjälpa situationen medför bara nytt bränsle på elden. Centralbankens sedelpress, som nu går varm, kommer leda till hyperinflation om inget görs, varnar han.

- I USA ser vi en helt ny ekonomisk skola, den zimbawiska. Den grundades av Robert Mugabe som lyckats att totalt utplåna sitt eget land. USA följer nu hans penningpolitik; om något går fel, tryck nya pengar. Om det inte hjälper; tryck mer pengar. Om det sedan går ännu värre, tryck ännu mera.

Han tillägger att situationen i USA fortfarande inte riktigt gått så långt, men att centralbankens politik ohjälpligt leder åt det hållet. Alla stimulansåtgärder som den amerikanska regeringen nu diskuterar i Washington kommer att behöva finansieras genom att den amerikanska centralbanken bygger upp en gigantisk låneskuld på upp till 2 biljoner (2 000 miljarder) dollar som måste betalas med nytryckta sedlar.

– Detta kommer att leda till att krisen 1929-1932 kommer att framstå som mild i jämförelse, säger Marc Faber.

I värsta fall kan krisen leda till att USA kastas in i en period av protester och våld. När människor ser hur deras små besparingar inte längre kan köpa dem något, hur deras hus blivit värdelöst och hur deras jobb försvinner så kommer folk fråga varför.

Han berättar att han förett antal år sedan skrev en rapport där han frågade sig om USA håller på att utvecklas till en bananrepublik. Nu ser han att alla de faktorer som karaktäriserar en bananrepublik uppfylls i USA; totalitärt styre, stort statligt intrång i ekonomin och polarisering av rikedom.

- Jag blir konstant tillfrågad om min syn på sociala problem och våldstendenser i Kina, men i USA är risken precis lika stor. Folk kommer att förlora tron på systemet totalt. Sedan har vi det faktum att näringslivets toppskikt är så sammankopplat med de styrande inom staten att folk förr eller senare kommer resa sig i protest.

Det är sådana prognoser som medfört att Marc Faber har kallats Dr Doom, men han är tveksam till titeln som han tycker är orättvis.

– Jag har förutsett många kriser, men jag har också förutspått positiv utveckling. Så det smeknamnet är inte helt korrekt.

Den nytillträdda presidenten Barack Obamas politik tror han inte mycket på. Ett stimulanspaket på omkring 790 miljarder dollar kommer inte att sätta fart på ekonomin, utan istället tillföra en ny blodpropp i systemet på längre sikt, i form av nya bubblor och osäkerhet. Men Marc Faber väntar sig inte att Barack Obama kommer ringa och be om råd någon av de närmaste dagarna.

- President Obama skulle aldrig lyssna på mig. Han tror att regeringen kan tända ekonomin igen genom att bygga nya underskott. Men svaret är tvärtom. Det bästa han kan göra är att inte göra något och låta finansmarknaderna falla, och därmed låta korrigeringen ha sin gång.

Hans syn på övriga världen är mer positiv. Även om det finns stora strukturella problem i Europa och Asien, så är deras ekonomier inte baserade på lån. Hushållen vet sina begränsningar och sparar pengarna. Beträffande Sverige har han ingen speciell åsikt, men trycker på att de skandinaviska ländernas exportekonomier är mycket mottagliga för cykliska marknadsrörelser, så det kan bli tufft en period även här.

I en så osäker värld är Marc Faber försiktig att ge investeringsråd, men han framhåller att försiktighet och diversifiering är viktigt. Att ta stora bolån är inget som rekommenderas, men samtidigt är det riskabelt att ha för mycket pengar på banken.

Ett framtidscenario med hyperinflation och banker som går under gör att riskerna med sådant sparande kan bli stora. Tipsen kan tyckas vara mer passade för en amerikansk småsparare än för en svensk, men han avslutar med en brasklapp som är intressant för alla.

- Problemet är att det är närmast omöjligt att prognostisera en ekonomi där regeringar och centralbanker gör konstanta interventioner i ekonomin. Men köp guld, och håll er borta från statsobligationer, sammanfattar han.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X