Annons
X
Annons
X

Kriseffekt – nu sjunker kontorshyrorna i Europa

För första gången sedan i slutet av 2009 sjunker nu kontorshyrorna i Europa. Utvecklingen speglar självfallet eurokrisen. Speglar krisens effekter på hyresmarknaden gör också den rekordlåga nybyggnation, enligt fastighetskonsulten Jones Lang LaSalle som står bakom den färska rapporten.

[object Object]
Lediga lokaler i Madrid. Foto: SUSANA VERA/REUTERS

Det är långt ifrån någon enhetlig utveckling som avslöjas i rapporten. Bra hyresdrag, för fastighetsägare med kontorslokaler, är det för dem som siktat in sig på Luxemburg, Stockholm och Hamburg. I Luxemberg steg kontorshyrorna med 5,3 procent under årets första kvartal, jämfört med kvartalet innan. Stockholm visar också prov på stabilitet, mitt i eurokrisen, och hyrorna har stigit med 2,4 procent. I Hamburg redovisas en hyresökning med 2,1 procent på kvartalsbasis.

Sammantaget föll de så kallade Primehyrorna för kontorslokaler med 0,3 procent under årets första kvartal. Detta är den första dokumenterade minskningen överlag av hyror sedan kvartal 4 2009, enligt Jones Lang La Salle.

Det saknas inte delmarknader på kontorshyresmarknaden som gör att det totalt sett blir ett hyresminus under årets första tre månader, jämfört med perioden innan. I Bryssel är kontorshyrorna ned med 5 procent och i Paris noteras en nedgång med 1,2 procent. I ett av eurozonens största problemländer Spanien är det också utför vad gäller hyresnivåerna. I Madrid redovisas ett hyresfall med 1,9 procent och i Barcelona med 1,4 procent.

Annons
X

Som en följd av lägre ekonomiska utsikter för hela regionen sänker nu Jones Lang La Salle tillväxtprognoserna för hyresmarknaden i år. Marknader med mer stabila ekonomiska förutsättningar som Storbritannien och Tyskland kommer med sannolikhet att prestera bra, medan mer ansträngda ekonomier som Grekland, Portugal, Spanien och Italien kommer att uppleva fortsatta påfrestningar, heter det i rapporten.

Den europeiska vakansgraden, andelen tomma lokaler, under första kvartalet låg kvar på 9,9 procent. Även här är det regionala skillnader. Stabila vakanser präglar Västeuropa medan vakanserna har ökat i Central- och Östeuropa.

Annons
Annons
X

Lediga lokaler i Madrid.

Foto: SUSANA VERA/REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X