Annons
X
Annons
X

Krisdrabbat Lehman tvingas till hårdbantning

Amerikanska investmentbanken Lehman Brothers hårdbantas. ”Större delen” av fastighetstillgångarna säljs eller bryts loss och delas ut till aktieägarna samtidigt som mer än hälften av den lönsamma investment management-verksamheten avyttras.

Lehman Brothers högkvarter i New York.
Lehman Brothers högkvarter i New York. Foto: MARK LENNIHAN

Det är några av inslagen i en ny krisplan som igår las fram av hårt pressade Lehman Brothers samtidigt som bolaget flaggade för en förlust för tredje kvartalet på 3,9 miljarder dollar – runt 26 miljarder kronor.

Lehman har varit omvärvt av krisrykten ända sedan bankjätten JP Morgan i mars – med benäget bistånd av centralbanken, Fed - tog över investmentbanken Bear Stearns som var randen till en kollaps.

Bear Stearns var den minsta av New Yorks dåvarande ”fem stora” investmentbanker. Och näst-minstingen Lehman utpekades redan då som ”nästa kris på tur” – inte minst därför att banken har en massiv exponering mot fastighetssektorn.

Annons
X

Lehmans vd och styrelseordförande, Wall Street-veteranen Richard Fuld, har sedan dess kämpat mot ihärdiga krisrykten och med att försöka dra in friskt kapital. Samtidigt har kreditförlusterna hopat sig och resultatkurvan pekat brant neråt. Andra kvartalet i år var förlusten 2,8 miljarder dollar. Och de senaste tre månaderna har minuset alltså växt ytterligare. 3,9 miljarder är avsevärt sämre än vad analytikerna räknat med. Snittipset bland dem var en förlust på 2,2 miljarder dollar.

Lehman har samtidigt gjort nya reserveringar för kreditförluster på 5,6 miljarder dollar under kvartalet. Ifjol skrev företaget av 8,2 miljarder.

Detta har gått hårt åt företagets börskurs. Lehmanaktien pendlade i början av året runt 65 dollar per aktie. Igår var kursen nere i omkring 9 dollar - trots en viss återhämtning under den inledande handeln. Det betyder att bolagets börsvärde minskat från 90 till knappt 10 miljarder dollar under 2008. Aktieägarna har alltså förlorat mer än 500 miljarder kronor på Lehmans kris.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och Lehmanaktien fick en ny tryckare i förrgår – med ett ras på 45 procent – när det stod klart att försöken att sy ihop en överenskommelse med Korea Development spruckit. Sydkoreanska källor hade dessförinnan uppgivit att Korea Development planerat att köpa in sig i investmentbanken för 6 miljarder dollar.

  Beskedet satte ny press på företagsledningen som därför igår – innan handeln startade på New Yorkbörsen – gick ut med en preliminär delårsrapport för tredje kvartalet. Plus ett omfattande åtgärdsprogram som – om det kan genomföras - kommer att resultera i en avsevärt mindre bank.

  Enligt den nya planen ska 25-30 miljarder dollar av portföljen av fastighetspapper läggas i ett separat bolag – Real Estate Investments Global - som delas ut till aktieägarna och särnoteras på börsen. Företaget ska också sälja fastighetsrelaterade tillgångar i främst Storbritannien för 4 miljarder dollar, en affär som enligt bolaget ska vara klar ”inom de närmaste veckorna”.

  –Vi går just nu igenom en av de tuffaste perioderna i vårt företags historia. De strategiska initiativ som vi offentliggjort idag avspeglar vår beslutsamhet att i grunden ompositionera Lehman Brothers genom att på ett dramatiskt sätt reducera risken i balansräkningen, kommenterar Fuld i en kommuniké.

  En del amerikanska bedömare tror att centralbanken och andra branschövervakare satt press på Lehman att gå ut med krisplanen. Det gäller framför allt den planerade försäljningen av den värdefulla investment management-verksamheten.

  –Regeringen har inte råd att låta Lehman falla. Risken för en systemkris är för stor, säger James Hyde, analytiker vid placeringsfonden European Credit Management till Bloomberg.

  Andra ser beslutet att spinna av fastighetsportföljen som en ny krisvarning från fastighetssektorn.

  –Det är ingen bra signal. Det faktum att ingen vill köpa de här tillgångarna är en avspegling av den svaga likviditeten inom den delen av marknaden, säger Sanford Bernstein, analytiker vid Brad Hintz till New York Times.

  TT/REUTERS

  Annons
  Annons
  X

  Lehman Brothers högkvarter i New York.

  Foto: MARK LENNIHAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X