X
Annons
X
Reportage

Krisdrabbade Grekland – nya porten till EU

Krisdrabbade Grekland är i dag den viktigaste inkörsporten för flyktingar till EU. På vingliga båtar beger de sig på en riskfylld färd till de grekiska öarna utanför Turkiet och sedan till Aten – där många fastnar i djup misär.

Tidig morgon i hamnen i Pireaus. Färjorna från de olika grekiska öarna börjar anlända och med dem en blandning av turister och flyktingar. Foto: Linus Sundahl-Djerf

**ATEN. **Klockan är sex på morgonen. Vid hamnen i Pireus glider de första nattfärjorna in från semesterparadisen Lesbos, Samos och Kos som ligger bara några sjömil från de stora turkiska hamnstäderna.

Oftast är färjorna sprängfyllda av flyktingar. Men den här morgonen är det bara ett dussintal familjer och små grupper av unga män som trötta och hålögda kliver ut i Pireus brusande stadsliv.

Tidig morgon i hamnen i Pireaus. Färjorna från de olika grekiska öarna börjar anlända och med dem en blandning av turister och flyktingar.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 10

Ibrahim Kassim (mitten) gör sig, tillsammans med sin brors familj, redo för att komma med bussen mot Tessaloniki, varifrån de sedan ska försöka ta sig vidare mot Tyskland.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 2 av 10

Oftast är färjorna sprängfyllda av flyktingar.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 3 av 10

Visar bilder från resan i gummibåt, från Turkiet. Allt fler flyktingar tar sig idag sjövägen från Turkiet till någon av de grekiska öarna. Därefter färdas de sedan till Aten via färja. Ofta blir de strandsatta här en längre tid, innan de till slut försöker ta sig norrut, ofta med Tyskland eller Sverige som mål.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 4 av 10

Mohammed Kasim, från Kobane, Syrien, väntar tillsammans med sin familj på att få kliva på bussen mot Tessaloniki, varifrån de sedan ska försöka ta sig upp genom Europa, mot Tyskland.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 5 av 10

Tidig morgon i hamnen i Pireaus. Färjorna från de olika grekiska öarna börjar anlända och med dem en blandning av turister och flyktingar. Vodafone utnyttjar tillfället och säljer telefonkort särskilt riktade till syrier.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 6 av 10

Sanako Panah (vänster), 32, var tidigare ingenjör i Iran, men fängslades pga sitt kurdiska ursprung. Efter ett år i fängelse lyckades han muta sig fri och flydde till Grekland. I Victoria Square, i norra delen av centrala Aten samlas flyktingar under dagens varma timmar. Barnen leker och de vuxna samtalar i väntan på natten.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 7 av 10

Mohammed Ebrahimir räknar pengarna till nattens husrum. Flyktingströmningarna till Aten har blivit en lukrativ affär för vissa Atenbor. Flyktingar erbjuds tak över huvudet för 3-5 euro per person. Ofta trängs mellan 15-20 personer i rummen och man tvingas ofta sitta och sova.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 8 av 10

Flyktingar trängs för att komma med bussen mot Tessaloniki, varifrån de flesta sedan försöker ta sig upp genom Europa, ofta mot Tyskland eller Sverige som mål.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 9 av 10

Två afghanska flyktingar blir arresterade av grekisk polis.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X