Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Krisande SD får rekordstort stöd

Sverigedemokraterna når en ny rekordnivå i SvD/Sifos novembermätning, som i huvudsak är gjord före de senaste dagarnas turbulens. SD-krisen gör att partiledaren Jimmie Åkesson kläms mellan de egna väljarna och de nya han hoppas vinna.

(uppdaterad)

Utan att ha drabbats av några skandaler tappar Vänsterpartiet nästan 2 procentenheter i SvD/Sifos väljarbarometer för november. Det fanns enorma förväntningar på den nye vänsterledaren Jonas Sjöstedt, men han har fortfarande inte infriat dem.

Vänsterpartiets tillbakagång är den enda statistiskt säkra förändringen i novembermätningen.

Sverigdemokraterna når all time high i Sifo, med 8,5 procent av väljarna, och det är fortsättningen på en uppåtgående trend under hösten.

Annons
X

Men nästan hela mätningen är gjord före de senaste dagarnas uppmärksamhet på filmen från riksdagsledamöterna Erik Almqvists och Kent Ekeroths krogkväll sommaren 2010. Och på hur SD-ledningen sedan har hanterat affären.

Enligt Sifos Toivo Sjörén märktes det knappt någon förändring av stödet för SD i den fjärdedel av intervjuerna som är genomförda i onsdags och torsdags, då Expressen publicerade de mest uppseendeväckande filmerna från kvällen.

– Hur det påverkar den långsiktiga bilden av partiet får vi veta först i kommande mätningar, säger Toivo Sjörén.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Avgörande för SD-ledningens ambitioner att växa till tredje största parti är förstås hur den här krisen uppfattas av partiets potentiella väljare. Enligt Sifo har Sverigedemokraterna tagit väljare från i huvudsak tre håll sedan valet.

  • Moderaterna har fått släppa ifrån sig cirka 60000 väljare till SD.

  • Socialdemokraterna har tappat drygt 50000.

  • Runt 55000 soffliggare och förstagångsväljare säger sig nu sympatisera med Sverigedemokraterna.

  Att arbetarväljare röstar höger är inte ovanligt utomlands – se bara på den vita arbetarklassens stöd för Mitt Romneys republikaner i USA.

  Det stämmer också med SOM-institutets mätningar av vad olika partisympatisörer uppger som näst bästa parti. Sverigedemokraternas bästa tillväxtpotential ligger i att vinna besvikna socialdemokrater och moderater.

  I SD:s nya kommunikationsplan, som är en sorts pr-handbok, identifieras ”konservativa arbetarväljare” – SD talar med ett brittiskt begrepp om ”Blue Labour” – som en av partiets viktigaste målgrupper.

  ”Gruppen efterfrågar konkreta åtgärder på de problem man uppfattar i sin vardag. Vi når gruppen med saklighet och ett rättframt, verklighetsförankrat och tydligt språk”, står det i kommunikationsplanen.

  Enligt Sifo har SD nu ett stöd på drygt 11 procent bland LO-medlemmarna.

  Att arbetarväljare röstar höger är inte ovanligt utomlands – se bara på den vita arbetarklassens stöd för Mitt Romneys republikaner i USA. Att det sällan inträffat i Sverige beror möjligen på styrkebältet mellan Socialdemokraterna och LO.

  Men det finns också ett konservativt stråk bland arbetarväljarna i Sverige. Sociologen Stefan Svallfors, som gjort en internationell jämförelse, konstaterar att arbetarnas ”stöd för vänsterpartier inte är på grund av utan trots vänsterpartiernas ställningstagande i moralfrågor”.

  SD hoppas alltså kunna vinna S-väljare som är trötta på ungefär det här: flum, dalt, slapphet, HBT, EU, invandring och brottslighet.

  Men sedan valet är det alltså Moderaterna som fått lämna ifrån sig de flesta väljarna till Sverigedemokraterna.

  Det har intresserat näringslivets tankesmedja Timbro, som drar slutsatsen att det beror på Moderaternas förnyelse och förflyttning mot mitten. Enligt Timbro, som låtit undersöka saken, är det särskilt ”M-väljare vars intresse kretsar kring brottsbekämpning och försvar” som överväger att byta till SD.

  Moderaterna ”har inte levererat särskilt mycket för dessa ’gammelmoderater’ att glädjas åt”, skrev Timbros vd Markus Uvell i en debattartikel.

  En Novusmätning från i fredags pekar på att de egna väljarna har behållit förtroendet för Sverigedemokraterna. I de egna leden har också Åkessons behandling av Erik Almqvist – som fråntogs sina uppdrag för partiet – väckt protester.

  Men den viktiga frågan på sikt är hur helt andra grupper reagerar på den senaste veckans händelser.

  Vad tycker moralkonservativa arbetare och försvarsvänliga moderater om att SD-företrädare skriker rasistiska glåpord och beväpnar sig med järnrör? Och hur tycker de att SD-ledningen har hanterat händelsen?

  Svaret på de frågorna avgör hur mycket SD-krisen kommer att kosta Jimmie Åkesson.

  ”Blattelover”, filmerna och lögnerna svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X