Annons

Kriminolog: ”Viruset kan orsaka knarkhamstring”

Än så länge går det inte att överblicka coronasmittans konsekvenser. Men kriser påverkar befolkningen, och befolkningen påverkar kriminaliteten, säger kriminologen Christoffer Carlsson.
Än så länge går det inte att överblicka coronasmittans konsekvenser. Men kriser påverkar befolkningen, och befolkningen påverkar kriminaliteten, säger kriminologen Christoffer Carlsson. Foto: Jessica Gow/TT

Färre krogslagsmål och skjutningar. Gängkriminella som håller lägre profil. Men fler bedrägerier, stölder av handsprit – och hamstring av knark. Så kan coronaviruset påverka brottsligheten.

Under strecket
Publicerad

Kriminologen Christoffer Carlsson har lång erfarenhet av att studera brottsligheten. Han spår att den kris samhället befinner sig i nu kommer sätta flera tydliga spår.

Foto: Jessica Gow/TT

Det nya coronaviruset har redan gjort avtryck i kriminaliteten. Bedragare som erbjuder sig att handla mat åt äldre lurar av dem betalkort och koder – en gammal metod som nu kommit i ny förklädnad. Det har också rapporterats om stölder av handsprit och munskydd. Även människor som aldrig skulle begå brott i vanliga fall kan dras in i kriminalitet, tror kriminologen Christoffer Carlsson.

– Nöden har ingen lag. När folk får panik och blir rädda gör de dumma saker, säger han.

Annons
Annons
Annons