Annons

Ivar Arpi:Kriminella underkänner polisens kameraövervakning

Hur mycket snabbare hade polisen kunnat agera om de hade haft kameror på plats i Rinkeby redan under kravallerna i februari i år?
Hur mycket snabbare hade polisen kunnat agera om de hade haft kameror på plats i Rinkeby redan under kravallerna i februari i år? Foto: Christine Olsson/TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kan kameraövervakning verkligen förhindra brott? En bra fråga. Varför inte fråga de kriminella? Både 2015 och 2016 var det upplopp på Araby i Växjö – ett av de femton områden polisen kategoriserat som särskilt utsatta. Bland annat besköt ungdomar polisen med fyrverkeripjäser. Sedan satte polisen upp kameror. Några av dem som dömts för upploppen, och andra brott, tillfrågades av SVT om hur läget är nu. Karem ”tycker att stämningen runt Araby Park Arena är trist. De kan inte ens spela fotboll utan att bli övervakade”. Nasim, som var drivande i ett av upploppen, är också modfälld: ”Det går inte att hänga längre på arenan. Man blir filmad säger Nasim och drar upp en sjal som täcker halva ansiktet.” (SVT 26/4).

Tårarna är sannerligen svåra att hålla tillbaka. Stackarna kan inte obehindrat begå brott längre. Ett hyfsat kvitto på kamerornas effekt.

Annons
Annons
Annons