Annons
X
Annons
X

Kriminella företag mutar sig in på svenska byggen

Mutor till byggcheferna – så får kriminella företag kontrakt på byggen i Sverige. Det skriver tidningen Byggnadsarbetaren som har synat byggbranschens skuggfigurer. Enligt källor till Brå är mutor ofta enda vägen till ett kontrakt på den svenska byggmarknaden.

Facktidningen Byggnadsarbetaren har granskat de svarta pengarna på den svenska byggmarknaden. Tidningen har bland annat visat att en byggchef på byggföretaget Lindqvist Bygg har tagit emot mutor under tio års tid för att underentreprenörer ska få kontrakt med företaget.

I huvudsak har det handlat om bemanningsföretag som hyr ut arbetskraft svart. För att få hyra ut svartarbetare till byggföretaget sägs byggchefen ha tagit emot 8–10 kronor per timme och arbetare.

Enligt myndighetspersoner som Brottsförebyggande rådet (Brå) talat med är byggbranschen är den sektor inom näringslivet där svartarbetet är mest organiserat och kvalificerat. I en rapport som Brå publicerade i fjol berättar kriminella personer som intervjuats att mutor inom det organiserade svartarbetet ett måste för att få ett kontrakt.

Annons
X

– Fördelen med byggbranschen för kriminella är att det är där pengarna finns. Nackdelen är att man på något sätt måste få kontrakten trots att man är kriminell. Ett sätt är att hitta nyckelpersoner som avgör vilka underentreprenörer som ska anlitas och muta dem, säger Lars Korsell, enhetschef på Brå till Byggnadsarbetaren.

När bemanningsbolagen söker kontakt med byggföretagen är det ofta platschefer, arbetschefer eller projektledare som kontaktas – alla personer som har till uppgift att anlita underentreprenörer till byggföretagen. Vanligt är att byggcheferna får 20 000–30 000 kronor per kontrakt, enligt kriminella personer som Brå har talat med.

Byggchefen som Byggnadsarbetaren har granskat tog enligt tidningen emot 76 000 kronor i mutor för en period på 16 veckor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att byggbranschen har problem med svartarbete är klart, enligt Lars Korsell. Han vill dock inte slå fast att bemanningsbranschen är överrepresenterad inom den typ av korruption som Byggnadsarbetaren lyfter fram.

  – Vi har inte sett något mönster, men bemanningsföretagen finns helt klart med i bilden. Det finns en stark koppling mellan svarta pengar och svart arbetskraft. Bemanningsföretagen levererar arbetskraft, den varan som en stor del av de svarta pengarna kretsar kring.

  Lösningen enligt honom: hårdare granskningar av byggcheferna.
  – Branschen kan göra mycket genom att ha bättre kontroll på de personer som har den här typen av nyckelfunktioner. Man kan också tänka sig en viss arbetsrotation, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X