X
Annons
X

”Kriminalisera alla sexköp utomlands”

Inför kontrollskyldighet gällande barns ålder vid sexualbrott mot barn och kriminalisera alla köp av sexuella handlingar utomlands. Det är två av våra förslag till den pågående Människohandelsutredningen, skriver en kriminolog och en barnrättsjurist.

Nina Rung, kriminolog vid Stockholms barnahus, och Madeleine Sundell, barnrättsjurist vid Frälsningsarmén.
Nina Rung, kriminolog vid Stockholms barnahus, och Madeleine Sundell, barnrättsjurist vid Frälsningsarmén. Foto: Privat, Jonas Nimmersjö/Frälsningsarmén Stridsropet

Vi bor i ett land rankat som ett av världens mest jämställda. Tack vare vår progressiva handlingskraft har vi varit först med flera normerande lagar som skyddat utsatta. Vi var först med lagen om barnaga, att kriminalisera våldtäkt inom äktenskapet, samt lagen om köp av sexuella tjänster som framgångsrikt exporterats till flertalet länder. Det ska vi vara stolta över. Men vi ser också att Sverige urholkat skyddet för barn och vuxna i prostitution. Vi hör att vi blir kritiserade av FN för att vi inte tar tillräckligt allvarligt på att barn blir köpta av män för sexuella ändamål. Och för att vi glider på rättsprinciperna i våra rättssalar när det handlar om våldtäkt mot barn.

Nina Rung, kriminolog vid Stockholms barnahus, och Madeleine Sundell, barnrättsjurist vid Frälsningsarmén.

Foto: Privat, Jonas Nimmersjö/Frälsningsarmén Stridsropet Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X