Annons
X
Annons
X

Krim dominerar toppmöte - G8 på is

53 rigoröst bevakade världsledare, en svåranalyserad Vladimir Putin och komplexa relationer i både Öst och Väst.

Av TT
(uppdaterad)
Brittiska premiärministern David Cameron och USA:s president Barack Obama på G7-mötet i Haag.
Brittiska premiärministern David Cameron och USA:s president Barack Obama på G7-mötet i Haag. Foto: JERRY LAMPEN/AP

I skuggan av Ukrainakrisen samlas världens ledare i Haag för att diskutera kärnsäkerhet - och G8:s framtid.

De hovrande helikoptrarna i den soliga nederländska huvudstaden vakar inte enbart över kärnsäkerhetsmötet NSS och dess ambition att hitta en väg att undvika nukleär terrorism. De bevakar också otaliga möten mellan presidenter, premiärministrar och utrikesministrar på ambassader och hotell.

På kvällen samlade USA:s president Barack Obama G7-ländernas ledare vid ett runt bord för ett extra möte om Ukraina. Och kort innan världsledarna anslöt till kung Willem-Alexanders arbetsmiddag kom beslutet: G7-ledarna lägger G8-samarbetet på is tills Ryssland ”ändrat kurs”. Och G7 ordnar ett eget toppmöte i Bryssel i juni, i stället för att delta i det G8-möte som skulle ha ägt rum i Sotji i Ryssland.

Annons
X

– En mycket stark signal, sade utrikesminister Carl Bildt om åtgärden som han förutsåg några timmar tidigare.

Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade sig inte ha några problem med att avstå från G8-samarbetet.

– Om våra västerländska partner tror att det här formatet är överspelat så behöver vi inte klamra oss fast vid det.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  USA uttryckte samtidigt stark oro över ryska truppförflyttningar vid Ukrainas östra gräns.

  – Vi har varit mycket oroliga över en möjlig upptrappning in i östra och södra Ukraina. Det skulle betyda en mycket farlig upptrappning av situationen, sade Vita husets säkerhetsrådgivare Ben Rhodes vid en briefing enligt Vita huset.

  En rysk intervention i östra eller södra Ukraina, liksom våldsamheter på Krimhalvön, skulle också vara det som leder till ytterligare sanktioner, sade en högt uppsatt amerikansk tjänsteman till Reuters.

  Toppmötet sker i en turbulent tid, då stora frågor som världspolitiska samarbeten kring ekonomi och säkerhet ställs på sin spets i ljuset av den senaste finanskrisen, den arabiska våren och nu senast Ukrainakrisen.

  Att USA kunnat vara tuffare i både retorik och sanktioner gentemot Ryssland är inte konstigt, med tanke på att landet är mindre exponerat när det gäller handel och energi mot Ryssland än vad Europa är, påpekar Björn Fägersten, som forskar i europeisk säkerhetspolitik på Utrikespolitiska institutet.

  Krimkrisen har beskrivits som den värsta krisen mellan Öst och Väst sedan kalla krigets dagar och den testar också förhållandet mellan EU och USA. Den transatlantiska relationen är tärd, bland annat av krisen kring det amerikanska underrättelseorganet NSA:s övervakning, men ändå vänder sig Europa till världens enda supermakt för stöd.

  – Vi är beroende av USA för att lösa regionala problem i Europas utkanter, konstaterar Fägersten.

  Haag TT:s utsända

  Annons
  Annons
  X

  Brittiska premiärministern David Cameron och USA:s president Barack Obama på G7-mötet i Haag.

  Foto: JERRY LAMPEN/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X