Krigsslutet satte punkt för en tidsanda

I dag är det exakt trettio år sedan kriget i Vietnam upphörde. Freden påverkade även Sverige, och blev början på slutet för en tidsanda som hade dominerat landet i tio år.

Under strecket
Publicerad
Annons

Att Amerika till slut la ner vapen ledde omgående till FNL-rörelsens upplösning.
I och med freden förlorar också de alternativa kulturerna ett viktigt, förenande mål, samt en omfattande organisation, och under de följande åren minskar engagemang och aktiviteter.
Men epoken 1968 äger fortfarande stor kraft.
Det framgår tydligt efter en längre rundringning. Människor låter engagerade och intensiva, och pratar gärna och länge.
Somliga blir hätska och talar om en tid av dårskap och extremism, en period då mängder av medborgare stödde diktaturer och levde i stränga sekter.
Andra känner sig nostalgiska och menar att åtminstone sextiotalet präglades av sunda uppror och en vital alternativ kultur, som skapade sina egna festivaler, teatergrupper, skivbolag, bokförlag och tidningar, varav flera lever kvar.

Så vad gjorde man då upp med?
Det mesta, kan tyckas, från den gamla sexualmoralen och det mäktiga patriarkatet till den elitistiska finkulturen och de traditionella gränserna mellan litteratur, reportage,
utställning, teater, uppträdande och publikdeltagande.
Dessutom försökte man ”öppna folkhemmets fönster” ut mot tredje världen, och den amerikanska kapitalistiska dominansen, utomlands och hemma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons