Annons
X
Annons
X

Krigsmedaljer delades ut på slottet

På slottet firades nationaldagen med pompa och ståt. I närvaro av prins Carl Philip delades krigsdekorationer ut. Två av medaljörerna var Ahmad Saadoun och Emil Selberg, som båda sårades i strid i Afghanistan förra året.

Emil Selberg blir stadigt bättre och bättre från skadorna han ådrog sig under en strid i Afghanistan i augusti förra året. ”Det är kul att man faktiskt hedrar de som skadats och de som räddat andra”, säger Emils flickvän Emma Fahlman, 25, som här ger sin hjälte en kram efter ceremonin.
Emil Selberg blir stadigt bättre och bättre från skadorna han ådrog sig under en strid i Afghanistan i augusti förra året. ”Det är kul att man faktiskt hedrar de som skadats och de som räddat andra”, säger Emils flickvän Emma Fahlman, 25, som här ger sin hjälte en kram efter ceremonin. Foto: YVONNE ÅSELL

Medaljerna delades ut av överbefälhavare Sverker Göranson på ett soligt borggården strax före ett på onsdagen. Prins Carl Philip framförde därefter rikets tack till samtliga mottagare för deras insatser.

– Det känns bra att få en klapp på axeln och ett tack för det man har gjort, även om alla offrar samma sak, säger 26-årige Ahmad Saadoun som fick den nyinstiftade medaljen för sårade i strid.

Ahmad Saadoun slog av benet på flera ställen när en vägbomb exploderade under fordonet han färdades i. Nu har han återgått till sin tjänst som polis i Uppsala, men har för tillfället andra arbetsuppgifter eftersom han fortfarande kämpar med sina skador.

Annons
X

– Helt återställd blir jag nog aldrig och det har varit en lång uppförsbacke, men hade jag inte åkt hade jag ångrat mig resten av livet, säger han.

28-årige Emil Selberg, som förlorade ena benet efter att hans grupp blivit beskjuten, ångrar inte heller resan. Men han sticker inte under stolen med att tiden sedan han kom hem har varit tuff.

– Det har varit jättejobbigt, men jag har tagit all hjälp från försvaret jag har kunnat få. De har stöttat mig från första stund.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Från att inte kunna stå och gå jobbar han sedan i januari heltid som gruppchef vid artilleriet i Boden.

  – Jag tänker fortsätta vara officer tills jag går i pension. Det har alltid varit planen, säger han.

  Också den person som förde Emil Selberg i säkerhet, korpral Erik Schooner, fick ta emot förtjänstmedalj.

  För Ahmad Saadoun betydde dekorationen mer än bara själva utmärkelsen.

  – Nu kan man på något sätt avsluta på riktigt.

  Annons
  Annons
  X

  Emil Selberg blir stadigt bättre och bättre från skadorna han ådrog sig under en strid i Afghanistan i augusti förra året. ”Det är kul att man faktiskt hedrar de som skadats och de som räddat andra”, säger Emils flickvän Emma Fahlman, 25, som här ger sin hjälte en kram efter ceremonin.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 5

  Nationaldagsfirandet på slottet.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 5

  Försvarsmaktens medalj för sårade i strid, i silver, instiftades i mars förra året. Totalt tjugofem medaljer delades ut under gårdagens ceremoni. Ytterligare åtta fick försvarsmaktens förtjänstmedalj med svärd: fyra i guld, fyra i silver.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 5

  Under nationaldagsfirandet på slottet delades krigsdekorationer ut av prins Carl Philip och överbefälhavare Sverker Göranson. Två av medaljörerna var Ahmad Saadoun och Emil Selberg, som båda skadades i strid i Afghanistan förra året. Av tjugofem medaljörer var de dem som sårats senast.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 5

  Nationaldagsfirandet på slottet.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X