Annons

Sveriges stoppar export av krigsmateriel till Turkiet

Turkiska soldater förbereder sig för att gå in i Syrien.
Turkiska soldater förbereder sig för att gå in i Syrien. Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Sverige stoppar all export av krigsmateriel till Turkiet med omedelbar verkan. Gällande utförseltillstånd dras in. Anledningen är Turkiets militära offensiv i norra Syrien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikesministrar kom på måndagen överrens om att avbryta vapenexporten till Turkiet efter landets invasion av norra Syrien. Nu har Inspektionen för strategiska produkter (ISP) beslutat att att stoppa all export av krigsmateriel till Turkiet.

– De gällande tillstånd som fanns återkallas. Det innebär att det inte får ske någon export av krigsmateriel till Turkiet nu, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP.

Det är två gällande utförseltillstånd som återkallas. Carl Johan Wieslander kan inte avslöja vilka affärer det handlar om med hänvisning till sekretess, men säger att de berörda företagen har informerats. Det handlar om så kallat övrigt krigsmaterial och inte vapen eller ammunition.

Carl Johan Wieslander tog beslutet efter de senaste dagarnas händelser.

– Det är en samlad bedömning av de omständigheter som föreligger, med uttalanden från regeringen, och riksdagen som ställer sig bakom att Sverige ska verka för ett vapenembargo inom ramen för EU. Och även EU:s uttalande som kom i går.

Annons
Annons

Sverige har ingen omfattande krigsmaterielexport till Turkiet och inga nya exportaffärer till landet har godkänts sedan april 2017. De affärer som nu stoppas har alltså beslutats innan dess. Carl Johan Wieslander förklarar att affärer inom försvarsindustrier ofta tar många år att slutföra.

– Det är inget som sker över en dag. Det är väldigt långa ledtider när det gäller försvarsaffärer.

SvD var i förra veckan först med att rapportera att Sverige under 2018 exporterade krigsmateriel till Turkiet för närmare 300 miljoner kronor – den högsta siffran på hela 2000-talet.

Siffran bekräftades på tisdagen av ISP som i ett pressmeddelande. Men ISP betonade att ingen av exporten förra året var avsedd för strid utan bestod i stället av elektronisk utrustning, pansar- och skyddsutrustning, maskeringsutrustning, programvara och tekniskt bistånd.

Enligt ISP levererade Sverige inga vapensystem till Turkiet mellan 2014 och 2018. Krigsmateriel avsett för strid uppgick till drygt sju miljoner kronor och har uteslutande bestått av krut och sprängämnen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons