Krigsherrar hotar väljarna

Ett 30-tal soldater härjade häromveckan vilt på en marknad i Joma Bazar i norra Afghanistan. Handlare misshandlades och köpstånd slogs sönder. Deras brott: Vägran att gå till ett valmöte med regionens store krigsherre, general Abdul Rashid Dostum.

Under strecket
Publicerad
Annons

Händelsen ingår i ett mönster synligt i stora delar av Afghanistan, som nästa lördag går till ett historiskt val. För första gången någonsin får landets befolkning lägga sin röst på vem som ska styra landet. Presidentvalet är fyllt av förhoppningsfulla möjligheter men också av många uppenbara faror.
I en 51-sidig rapport, publicerad tidigare i veckan av människorättsorganisationen Human Rights Watch, beskrivs valrörelsen ske i en miljö av skräck och fruktan. Studien visar att lokala krigsherrar redan använt sig av hot för att få befolkningens röster den 9 oktober.
”Medan de fortsatta övergreppen från talibanerna oftast får stora rubriker i väst är det krigsherrarnas terror som skapar mest oro. I vissa regioner är krigsherrarnas makt så stor att journalister och valarbetare inte vågar arbeta normalt”, heter det bland annat i rapporten.

– På landsbygden säger många väljare att krigsherrarna redan givit order om hur befolkningen ska rösta och det vågar man inte trotsa. Folk vet att olydnad kan kosta
livet, säger Brad Adams, asienansvarig för Human Rights Watch.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons