Annons

Barbro Eberan:Krigsförbrytarna som flydde till Sverige

Efter andra världskriget slut ställdes krigsförbrytarna inför rätta – om de inte redan lyckats gå under jorden. Många lettiska krigsförbrytare fann en fristad i Sverige. Historikern Mats Delands gedigna forsknings­arbete visar hur de skyddades av de svenska lagarna.

Publicerad

Ju mer tidsavståndet växer, desto djupare tycks skuggorna från Tredje riket bli. Med Hitler är vi sannerligen inte färdiga. Många gåtor är fortfarande olösta, många frågor ännu obesvarade. Det beror på att obekväma sanningar har sopats under mattan i alla länder i Europa, och att många av dessa sanningar först nu – och delvis mycket motsträvigt – sopas fram i dagern igen. Det gäller även för Sverige.

Dit hör till exempel vad som skedde efter krigsslutet med andra världskrigets förbrytare. Men vem var egentligen krigsförbrytare? När segrarmakterna efter krigsslutet stod inför den frågan, hade de ingen existerande rättsskipning att falla tillbaka på. Det fanns inga förebilder för hur man skulle handskas med brott av den dimensionen. Efter krigsslutet ställdes naziregimens ledare inför en internationell tribunal i Nürnberg under amerikansk ledning. Av de 23 anklagade dömdes tolv till döden och hängdes. De huvudansvariga Hitler, Goebbels, Himmler och Göring hade dessförinnan begått självmord.

Annons
Annons
Annons