Krigsförbrytare kan undgå åtal

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

KAPSTADEN Den nybildade internationella krigsförbrytardomstolen i Haag står inför ett gruvligt dilemma. Valet står mellan att åtala eller att låta några av världens värsta barnarövare gå fria.
Chefsåklagaren i Haag, Luis Moreno-Ocampo, har en grundläggande moralisk fråga att fundera över: fred eller rättvisa? Vilket är viktigast?
Han är just nu värd för en delegation på 20 ugandier som vill diskutera domstolens förundersökning mot rebellgruppen LRA, Herrens befrielsearmé. LRA är en av världens mest bisarra gerillagrupper, som slåss med de tio budorden som manifest. Det hindrar inte att man under 19 år kidnappat 20 000 barn och drivit mer än en miljon människor på flykt. LRA har opererat från läger i södra Sudan, ofta med stöd från den islamiska regimen i Khartoum.

Den ugandiska delegationen i Haag är inte enig. Det finns de som vill att domstolen fortsätter utredningen, medan andra vill stoppa de stundande åtalen för att kunna få fred i Uganda.
Krigsförbrytartribunalen ICC:s (International Criminal
Court) förundersökning rör ett halvdussin LRA-ledare. En av dem är given, LRA:s högste ledare Joseph Kony, en ökänd massmördare som inte drar sig för något.
De barn som lyckats fly från LRA har fruktansvärda minnen. Jag har i norra Uganda intervjuat tioåringar som tvingats bli frontsoldater. De berättade att de som retirerar skjuts bakifrån av sina officerare. Småpojkar beskrev hur de tvingats slå ihjäl sina kamrater bara för att roa befälen. De förklarade hur småflickar tvingas bli sexslavar och hur sjuåringar som inte orkar bära tunga bördor under mångmilavandringar torteras till döds.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons