Annons

Krigsförbrytare avrättad

Kemiske Ali, eller Ali Hassan al-Majid, avrättades idag i Bagdad ­genom hängning. Han dömdes till döden fyra gånger om. Den senaste dödsdomen gällde hans skuld för kemvapenattacken mot Halabja där 5000 av stadens kurdiska invånare gasades ihjäl.

Publicerad

På måndagen avrättades Ali Hassan al-Majid al-Tikriti efter att ha fått fyra dödsdomar mot sig. Han var en av Saddam Husseins närmaste, kusin till denne och mest känd under namnet Kemiske Ali – eller Ali Kimyawi på arabiska. Bakom detta skämtsamma namn dolde sig en av 1980-talets värsta krigsförbrytelser: de dödliga moln med senapsgas och nervgas som irakiskt stridsflyg svepte över den kurdiska staden Halabja den 16 mars 1988, i slutskedet av det åtta år långa kriget mellan Iran och Irak.

Invånarna i Halabja, vilka har nära kontakter med Iran som ligger bara en dryg mil bort, utsattes för en gruvlig hämnd, som ingen av de överlevande någonsin kan glömma. Än idag lider hundratals i de fysiska sviterna av gasattacken i form av skador på lungor och ögon. För kemvapenskadade finns sällan bot. För att få lindring skickas de på behandling i Iran och Europa, berättade talesmän i Halabjas förening för offren för kemvapenattackerna under SvD:s besök i staden våren 2008, inför 20-årsdagen av attacken med massförstörelsevapen.

Annons
Annons
Annons
Annons