X
Annons
X
Recension

12 strong Krigsfilmernas svar på kött, sås och potatis

Den osannolika historien om USA:s militärinsats i Afghanistan i oktober 2001 är ett stycke patriotisk feelgood av ett ytterst amerikanskt slag.

Chris Hemsworth. Foto: David James/Nordisk Film

Strax efter att tornen rasat i New York 2001 satte amerikanska militären ihop en grupp soldater för omgående transport till bergen i norra Afghanistan. Uppdraget var att liera sig med afghanska soldater och krigsherrar i den såkallade Norra alliansen och på så vis kunna hitta talibanernas gömställen – de amerikanska planen hade dittills fällt sina bomber i blindo. Operationen gick under namnet ODA 595 och det hela behövde klaras av på bara tre veckor, eftersom den bistra afghanska vintern stod för dörren. Dessutom var soldaterna tvungna att transportera runt sig på hästar.

Den osannolika men alldeles sanna storyn, skildrad i boken ”Horse soldiers” från 2009, har nu blivit film med Chris Hemsworth i huvudrollen som den amerikanske kapten Mitch Nelson och Navid Negahban – kanske mest bekant som terroristen Abu Nazir i de två första säsongerna av ”Homeland” – som hans afghanske motsvarighet, general Rashid Dostum.

Chris Hemsworth och Navid Negahban i ”12 strong”.

Foto: David James/Nordisk Film Bild 1 av 2
Foto: David James Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X