Annons
X
Annons
X

Kriget om ip-telefoni i smarta telefoner trappas upp

Appar som gör det möjligt att ringa gratis över internet i smarta mobiler har beskrivits som ett av de största hoten mot teleoperatörernas lönsamhet. Flera bolag har sagt att man ska införa blockeringar mot sådan datatrafik. Men nu lanseras en ny app som sägs kunna kringgå alla blockeringsförsök.

Att nämna Skype, Viber och Rebtel för en telekombolagschef har varit som att hålla upp ett rött skynke framför en frustande tjur. Flera operatörer har på senare tid framställt apparna som erbjuder så kallad VoIP, Voice over IP eller kort och gott gratissamtal via bredbandet i smarta telefoner, som det största hotet mot branschens lönsamhet.

LÄS MER
Analys: Att ringa gratis är snart bara ett minne.

Bland annat Telia har dragit sin lans mot gratisapparna och deklarerat att man kommer att införa blockeringar av den datatrafik som VoIP-apparna genererar.

Annons
X

I Spanien planeras begränsningar att införas redan nu i sommar.

Men nu ser alltså kriget ut att trappas upp. Företaget Messagenet med säte i Italien uppger nämligen att man konstruerat en app som maskerar VoIP-trafiken och får den att se ut som helt vanlig datatrafik.

LÄS MER
Gratisappar retar operatörerna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Därmed går man runt operatörernas möjlighet att stoppa gratissamtalen. Appen finns just nu tillgänglig för Iphone, Ipad, Ipod touch samt som webbapp för PC och Mac.

  – Vi har implementerat vår obfuskeringsteknik för att höja vår service och erbjuda en bättre upplevelse för våra kunder. Samtidigt vill vi värna om ett obegränsat internet, där bandbredd hålls öppet till vad folk än vill använda det till och där nätets neutralitet respekteras, säger Messagenets VD och en av medgrundarna, Marco Fiorentino enligt ett meddelande från företaget.

  QUIZ
  Testa dig själv: Vad kan du om telefonnummer?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X