Annons

Linda Nordlund:Kriget mot IS vinns inte med Pyrrhusseger

Rex Tillerson, USA:s utrikesminister, talade vid konferensen i Washington där koalitionen mot IS samlades under onsdagen.
Rex Tillerson, USA:s utrikesminister, talade vid konferensen i Washington där koalitionen mot IS samlades under onsdagen. Foto: Cliff Owen / TT
Under strecket
Publicerad

Koalitionen mot IS samlades i Washington under onsdagen, där de amerikanska värdarna ville diskutera hur den pågående luftkampanjen mot IS ska intensifieras. Margot Wallström sade till Ekot (22/3) att de svenska tankarna inför mötet var av ett annat slag: ”vad som händer efter en militär insats?”

Det kanske låter som att Wallström vill sälja skinnet innan björnen är skjuten, men det är klokt att förbereda freden redan under kriget. Den norske professorn Brynjar Lia, expert på jihadistisk terror, har visat vad som lett till att den globala jihadrörelsen har expanderat kraftigt sedan 2001 – trots att USA och dess allierade satsat enorma resurser på att bekämpa den (Babylon: Nordisk tidskrift för Mellanösternstudier, Nr 1/2017). Att invasionen och ockupationen av Irak 2003 samt drönarkriget mot misstänkta terrorister i bland annat Pakistan och Jemen ofta har lett till civila förluster och skador, har enligt Lia gjort det lätt för jihadister att ”övertyga allmänheten om att det i själva verket bedrivs ett krig mot islam, inte mot terrorismen”.

Annons
Annons
Annons