Annons

Olegs barndomKriget i Ukraina blir avskräckande – och vackert

Tioårige Oleg lever med sin mormor i Donetsk-regionen i Ukraina, nära gränsen till Ryssland.
Tioårige Oleg lever med sin mormor i Donetsk-regionen i Ukraina, nära gränsen till Ryssland. Foto: Folkets Bio

Oleg och mormodern Alexandra har ingenstans att fly. I stället lever de i skuggan av kriget: ljudet från skottsalvor och granater kommer allt närmare. ”Olegs barndom” är en dokumentär med höga poetiska anspråk inifrån krigets Ukraina.

Under strecket
Publicerad

Oleg med sin älskade mormor Alexandra.

Foto: Folkets BioBild 1 av 1

”Olegs barndom” heter i original heter ”The distant barking of dogs”, en mer abstrakt titel men som speglar filmen bättre, med dess höga poetiska anspråk. Det avlägsna ljudet av hundar som skäller är bland det första som möter åskådaren i den lilla byn i Hnutove i Ukraina, och som samtidigt antyder en annan, mer påträngande ljudbild – skottsalvor och granater som kommer allt närmare.

Simon Lereng Wilmonts flerfaldigt prisbelönade film, nyligen nominerad till EFA, den europeiska filmgalan, för bästa dokumentär, handlar om tioårige Oleg som lever med sin älskade mormor Alexandra i Donetsk-regionen helt nära gränsen till Ryssland där väpnade konflikter pågår på båda sidor frontlinjerna. Modern är död sedan länge, någon pappa syns inte till. Oleg och Alexandra är djupt rotade på platsen och har ingenstans att fly, till skillnad från Olegs kusin och bäste vän Jarik, vars föräldrar planerar för flytt.

Annons
Annons
Annons