Annons

Kriget drabbade mikrostaten hårt

Brittisk soldat under slaget vid Monte Pulito 1944.
Brittisk soldat under slaget vid Monte Pulito 1944.

Landet var neutralt men det brydde sig inte Hitlertyskland. Tyskarna intog lilla San Marino 1944 men blev sedan överkörda av de allierade.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Lyckades lilla San Marino klara sig undan andra världskriget? Det borde rimligen ha varit omöjligt, eftersom regionen där den lilla republiken ligger kännetecknades av intensiva strider mellan tyskarna och de allierade 1944.”

Dick Harrison: Nej, San Marino kom inte undan, trots att landets politiker gjorde allt de kunde för att förbli neutrala. Så länge Mussolinis Italien var en aktiv krigförande makt på Tysklands sida, vars fronter löpte genom Balkan och Nordafrika, kunde invånarna i San Marino sova tämligen lugnt, men detta förändrades fullständigt efter att fascistregimen fallit, Italien spruckit i två politiska delar och de allierade börjat avancera genom halvön från söder. Dessutom förvärrades situationen för San Marino av att de båda krigförande parterna inte kände till motståndarens planer (eller brist på dylika) för staten. Man tog för givet att fienden var hänsynslösare än fienden verkligen var.

Annons
Annons
Annons