Annons

Krigarkungen som satte en kontinent i gungning

Brittisk gravyr: Kung Shaka och en profetissa.
Brittisk gravyr: Kung Shaka och en profetissa. Foto: Universal History Archive/IBL

”På 1800-talet levde det en mäktig krigarkung i Sydafrika vid namn Shaka. Han skall ha varit zulufolkets store härskare, och hans regeringstid skall ha resulterat i stora demografiska omvälvningar. Vad hände egentligen?”

Under strecket
Publicerad

Frågeställaren syftar på en ovanligt krigisk fas i afrikansk historia, känd som mfecane, vilket kan översättas med ”krossande”, ”splittrande” och ”påtvingad migration”. I spetsen för krigföringen stod Shaka, som blev zulukung år 1816. Ett år senare hade han utvidgat sitt välde till att omfatta flera grupperingar, vilka assimilerades med zuluerna, och gjort sitt lilla rike till en aggressiv lokal kraft.

Shakas betydelse för händelseförloppet är oomstritt, men i övrigt är forskarna oense om vilka sociala och ekonomiska processer som föranledde mfecane. Så mycket är säkerställt att krigföringen och migrationerna föregicks av folkökning, något som bland annat berodde på att de portugisiska kolonialherrarna i det närbelägna Moçambique hade introducerat majs i regionens jordbruk. Den amerikanska grödan resulterade i stor folkökning. När torkan försvårade för jordbruket i början av 1800-talet ökade konkurrensen om vatten- och jordresurser, något som med stor sannolikhet medverkade till att den politiska kulturen blev våldsammare.

Annons
Annons
Annons