Annons
Krönika

Thomas Gür:Krig och politik uppvisar stora likheter

2016 fick underhållaren Ellen DeGeneres the Presidential Medals of Freedom av Barack Obama, för att hon stärkt landets nationella säkerhet.
2016 fick underhållaren Ellen DeGeneres the Presidential Medals of Freedom av Barack Obama, för att hon stärkt landets nationella säkerhet. Foto: Greg Mathieson/Mai/REX / TT

Samma sorts personligheter som i fredstid gör karriär inom det militära, går även hem i politiken. Konforma, konventionella, ytliga – likheterna med svenska politiker är slående.

Under strecket
Publicerad

Eftersom kriget blott är en fortsättning av politiken med andra medel (Clausewitz), finns det uppenbara likheter mellan militär och politisk inkompetens på hög ledningsnivå.
Stora delar av historieskrivningen, från Thukydides och Tacitus till Barbara Tuchman och Erik Durschmied, handlar om politisk dumhet och oförmåga. Men de fängslande berättelserna är oftast återgivna utan försök att finna ett mönster.

Militär inkompetens på ledningsnivå har däremot studerats med större systematik och kategorisering. Ett numera klassiskt verk är den brittiske psykologen och löjtnanten (Andra världskriget) Norman F Dixons ”On the psychology of military incompetence”, från 1976. Där analyserar Dixon erfarenheterna av militära misstag och misslyckanden från Krimkriget till det i Vietnam.

Annons
Annons
Annons