Annons

Jesper Sundén:Krig i kriget – huvudvärk för saudiska kronprinsen

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman tog initiativ till den saudiledda koalitionens intåg i konflikten i Jemen 2015. Insatsen har inte varit framgångsrik.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman tog initiativ till den saudiledda koalitionens intåg i konflikten i Jemen 2015. Insatsen har inte varit framgångsrik. Foto: Amr Nabil/AP

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har drabbats av ett nytt bakslag. 2015 förde han sitt land in i kriget för att återinsätta Jemens störtade regering. Nu har regeringen tvingats fly landet.

Under strecket
Publicerad

Soldater från det sydjemenitiska Södra övergångsrådet firar efter att ha intagit presidentpalatset i hamnstaden Aden. Nu har den jemenitiska regeringen inget säte i Jemen.

Foto: AP

Fram till 1990 var Jemen uppdelat i två stater: Nord- respektive Sydjemen. Sedan de gick samman har sydjemeniterna känt sig marginaliserade. Karta: Alexander Rauscher

Många är härskarna som i historien har ångrat att de gått i krig mot Jemen. ”Turkarnas grav” kallades det efter att Osmanska riket förgäves försökte kuva landet under 1500- och 1600-talen. I modern tid har det kallats ”Egyptens Vietnam” efter att över 10 000 egyptiska soldater dödades där 1962–67.

Nu hotar samma öde att drabba Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Det var han som i mars 2015 drog igång det saudiskledda kriget mot huthirebellerna, som tagit makten i Jemen. Då var han ännu inte kronprins – utan enbart försvarsminister.

Annons
Annons
Annons