Kreta bortom allfarvägarna

Det räknas väl i det närmaste som en lucka i allmänbildningen att inte ha varit på Kreta. Trist turistfälla? Knappast. Om man undviker de specialuppriggade ”genuina” byarna finns något för var smak. En höstresa till Kreta är för övrigt ett gott val: Ljumt i vattnet, ljumt i luften och bra prutmån. Det är färre men inte få turister. Och mindre trafik. Vi körde tvärs över bergen.

Under strecket
Publicerad
Med hyrbil bär färden genom dramatiska raviner och bergslandskap så ödsligt att...

Med hyrbil bär färden genom dramatiska raviner och bergslandskap så ödsligt att...

Annons

Många åker till Kreta för bedriften att promenera de 18 kilometrarna genom Samariáravinen. De ordnade turerna dit är talrika, och dyra. För cirka 300 kronor ingår bara busstur till ravinens början. Inträde till ravinen och all förtäring under heldagsutflykten får man betala själv.
Men varför plåga sig med skavsår, törst, allmän utmattning och onödiga utgifter när man bekvämt kan åka bil genom en annan ravin, den anslående Kotsifou Canyon?

Efter ett par dagar med stadsturer i det vackra och mondäna Chania på nordvästkusten och bad i hotellpoolen hyr vi en Opel Corsa. Kosan går först österut mot Rethymnon. Härifrån är det bara 3 mil från hav till hav. Vi styr åt sydost, på berget Idis västsida, genom Amáridalen med sina små dammiga byar och olivlundar. Den som läser sin historia finner många sevärda kyrkor och kloster med sina egna berättelser och kulturskatter. Överallt kan man njuta av en av Greklands stora turistattraktioner: rynkiga gubbar och gummor som bara sitter, bär på kassar eller rotar i
grönsaksstånd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons