Krönika

Jan Blomgren:Kremls fotomontage slog tillbaka mot makthavarna

Jan Blomgren

Till den sovjetiske diktatorn Josef Stalins propagandatrick på 1930-talet hörde att manipulera bilder. Män i hans omgivning som fallit i onåd – skjutits eller skickats till straffläger – retuscherades bort på alla officiella foton. När Kreml nyligen använde ett bildmontage mot oppositionsledaren Alexej Navalnij misslyckades det totalt.

Publicerad
Annons

Det var i miljonstaden Jekaterinburg, på östra sidan om Uralbergen, som det Kremlstödda ungdomspartiet Nasji tryckte upp en propagandatidning i 80000 exemplar för Vladimir Putin inför stundande presidentval. Förstasidan pryddes av en bild på Alexej Navalnij – bloggaren som blivit en av maktens största fiender – tillsammans med affärsmannen Boris Berezovskij. Denne lever numer i exil i London efter att ha hamnat på kollisionskurs med Putin.

I texten stod att Navalnij finansierades av utländska intressen, vilket symboliserades av en leende Navalnij bredvid Berezovskij. Men till skillnad från på Stalintiden har numera de oppositionella egna vapen, i första hand internet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons