Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

Kreml: ”Person nummer ett” indragen i maktkamp

Säkerhetsrådet

Kampen mot korruption orsakar oro bland eliterna i Moskva. Den ”riktige Igor” har visat musklerna.

[object Object]
Rosnefts chef Igor Setjin, stark man bakom Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko / TT

Den ryska regimen led inga som helst förluster ifråga om image till följd av skandalen med gripandet för en månad sedan av före detta ekonomiminister Alexej Uljukajev för påstådd korruption. Men detta bara i den Putinvänliga majoritetens ögon, där man uppskattar ”kampen mot korruptionen”, allra helst som den förs mot ”liberalerna”.

Men företrädare för olika elitgrupper - politiska, byråkratiska och inom företagarvärlden - har nu hunnit analysera intrigen i ”Uljukajevaffären” och insett en sak: landets person nummer ett, president Vladimir Putin, visar sig vara besynnerligt beroende av vad chefen för oljejätten Rosneft, hans gamle vapenbroder sedan tiden tillsammans på borgmästarmyndigheten i Petersburg, Igor Setjin, tycker och gör. Setjin har visat sig vara ”den riktige Igor Ivanovitj” (till skillnad från den inte lika riktiga, det vill säga mindre hökaktige, Igor Ivanovitj Sjuvalov).

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Grupper inom eliten är paralyserade av skräck. Men nu har de insett vad som är källan till deras obehag. Vladimir Putin kastar förstås då och då till plebejerna till och med gamla kollegor, som till exempel förre tullchefen Andrej Beljaninov. Men det visar sig att inte allt ligger i händerna på person nummer ett: det sägs att han var missnöjd med hur man för hela världen visade upp innehållet i skåpen hemma hos kungen av tullen och skokartongerna med dollar. Olika myndigheter har av någon anledning börjat ta alltför många egna initiativ.

  Annons
  X

  Men ingen tar för sig så mycket och lika hänsynslöst fräckt som Setjin. Han demonstrerar hela tiden för alla, alltifrån massmedia, som han gör allt för att ruinera, och till medlemmar i det högsta statliga etablissemanget, som utsätts för operativ övervakning, vem det är som bestämmer. Putin själv kan knappast undgå att märka det. Men än så länge finner han sig av någon gåtfull anledning i en situation som premiärministern betecknat som befinnande sig ”bortom gränsen för det begripliga”.

  Och hur ska man egentligen uppfatta det faktum att bolaget Rosneft näst intill tar på sig funktionen som brottsutredande organ och tillåter sig att avsluta karriären för ledamöter av regeringen och initiera övervakning av en minister, en viceminister och en medarbetare till presidenten? Det betyder att av dem som sitter med på mötena om ekonomin i Putins arbetsrum i Kreml är nästan hälften övervakade av FSB och Utredningskommittén. Det är logiskt att anta att kanske premiärministern, och, man törs knappt uttala tanken, presidenten också övervakas.

  En anekdot i vår tid lyder: ”Ni har kommit till Rosneft. Om ni har tillgångar och önskar sälja, tryck stjärna. Om ni har tillgångar, men inte önskar sälja, tryck fyrkant (som på ryska kallas ”galler”, övers anm).

  Setjin vill inge fruktan, och han gör det med stor framgång. Det anses att han en gång spelade en nyckelroll i den process som blev ett fostrande skådespel för hela den ryska affärsvärlden, nämligen uppstyckningen av Yukos. Nu har han arrangerat en fostrande process för hela den statliga byråkratin.

  Men alla grupper inom eliten är knappast redo att finna sig i situationen och gå i samma fälla som den som gillrades för Uljukajev. Det ser ut som om ett försiktigt motstånd redan inletts. Under en tjänsteresa samtalade Putin i nästan 20 minuter i sin bil med chefen för Lukoil Vagit Alekperov. Visst, mötet ägde rum innan ekonomiministern greps. Men det verkar som om Putin har börjat fundera på behovet av att minska åtminstone Setjins affärsinflytande redan innan händelserna med Uljukajev. Och efter händelsen har Lukoils pressekreterare inlett ett öppet krig, än så länge med Rosnefts presschef Michail Leontiev och med användande av dennes egen hämningslöst hatiska stil.

  Alla grupper inom eliten är förstås skrämda, svaga och uppgivna, och de kommer att hjälpa Putin att återväljas 2018. Men med tanke på att person nummer ett är en aktör som befinner sig under alltför stort inflytande av en språkvetare och romanist, före detta medarbetare vid presidentkansliet, kan de börja förbereda en sammansvärjning inom eliten.

  Inget märkligt med det, de behöver på något sätt överleva. De har tiden på sin sida: i det läget kommer Putin att vara maktlös i sex år, från dagen för sin installation. För att undvika förluster efter 2024 måste eliten börja försöka komma överens om en annan konventionell person. Utan att fästa allt för stor vikt vid den viktiga frågan om garantier för Putins personliga säkerhet efter att hans mandatperiod gått ut.

  De här stämningarna är oundvikliga inom alla grupper av eliten, inklusive de olika våldsutövande myndigheterna. Om inte Putin visat sin svaghet inför Setjin hade de möjligen fortsatt att visa honom absolut lojalitet. Men nu visar det sig att den man ska frukta inte är presidenten …

  Vad ska man då säga om liberalt sinnade eller formellt liberala grupper inom eliten. Om det finns några som skulle kunna visa lojalitet med Putin är det i själva verket just de: i kriget mot Setjin måste man använda ett vapen som den sittande presidenten. Om man vill genomföra åtminstone några reformer gäller det att satsa på Putin. Setjin, som hatar inte bara Medvedev, utan även, vilket är allvarligare, Alexej Kudrin, kommer att motsätta sig alla former av ”Strategi 2018-2014”.

  Så det blir en spännande jakt. Bortom gränsen för det begripliga. Med tryckningar på stjärnor och fyrkanter. Men en sak står klar redan nu: tiden då eliten var en monolitisk grupp är förbi.

  ANDREJ KOLESNIKOV är journalist, verksam vid Carnegie Moscow Center. Artikeln är publicerad i tidskriften The New Times 38/2016.

  Översättning: Bengt Eriksson

  Lästips! Kreml satsar stort i Frankrike med en egen tv-kanal för att hjälpa sin kandidat Marine Le Pen att vinna presidentvalet, enligt The Moscow Times.

  Annons

  Rosnefts chef Igor Setjin, stark man bakom Putin.

  Foto: Alexander Zemlianichenko / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X