Annons

”Kreditökningen är mycket oroväckande”

Foto: Martina Holmberg/TT

Har vi några verktyg kvar att använda när nästa finanskris kommer? Det behövs en ny politisk debatt om makten över produktionen av pengar, skriver professor Steve Keen med flera.

Under strecket
Publicerad

Kapitalismens senaste allvarliga kris, finanskrisen 2008, kom som en total överraskning för de allra flesta, inklusive – otroligt nog – för Ben Bernanke, dåvarande ordförande för den amerikanska centralbanken. Inte ens i januari 2008, när krisen precis dragit igång, gav han upp sin tro att allt var perfekt. Han fortsatte hävda med en dåres envishet att den amerikanska ekonomin ”har en stark arbetskraft, utmärkt produktivitet och teknik och en djup och likvid finansmarknad som just nu reparerar sig själv”.

Hur kommer det sig att Ben Bernanke som var en erkänd expert på Den stora depressionen 1929 inte såg krisen komma? Det är för att i hans ekonomiska modell så existerar ingen ”kreditdriven efterfrågan”. Han avfärdade professor Irving Fischers kreditbaserade förklaring av Den stora depressionen eftersom, citat: ”Om vi inte antar orimligt stora skillnader i konsumtionsmönster mellan olika klasser, så ska inte ren omfördelning ha några signifikanta makroekonomiska effekter.” (Ben Bernanke, Essays on the Great Depression)

Annons
Annons
Annons