Annons
X
Annons
X

Kreditbetygen inget sänke för Sverige

Sverige ligger bra till, trots att ett flertal euroländer fått sina kreditbetyg sänkta – i alla fall på kort sikt. Men med Europa som viktig handelspartner slår åtstramningar på kontinenten även mot Sverige.

Av TT

Relativt sett ser det egentligen bättre ut än tidigare för Sverige efter Standard & Poor's sänkning av flera euroländers kreditbetyg i fredags. Det menar Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

– För de placerare som letar efter riktigt säkra placeringar är det färre som står till buds nu, men Sverige är en av dem.

Frågan är dock hur nedgraderingen påverkar den europeiska obligationsmarknaden och möjligheten för länder som Frankrike att finansiera sina lånebehov.

Annons
X

– Blir det svårare där så skulle det kunna bli oroligt på marknaden och få en effekt för svensk ekonomi, säger Pousette till TT.

– Sedan är det klart att det här har en betydelse för den gemensamma finansieringen mellan EMU-länderna. Men jag tror inte att en ny stor kris väntar på grund av det här.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror att sänkningen kommer att påverka ”riskaptiten och riskviljan” i Europa

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Då påverkar det också Sverige. Men det kan också vara så att det blir en skjuts för länderna att ta större krafttag, en påminnelse om att man ska skärpa sig, att man snabbar på beslutsprocessen och skickar rätt sorts signaler till marknaden.

  Det skulle innebära en mer positiv utveckling, menar Winsth. Men att euroländer tvingas till besparingar påverkar konjunkturen och därmed även Sverige, eftersom Europa är en stor handelspartner.

  Hittills har kronan varit stark när det varit stökigt i omvärlden.

  – Vi tror att när väl lågkonjunkturen får mer tydliga konsekvenser kommer kronan att försvagas, men gissningsvis talar det här för en stark krona i närtid.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X