Kreativt kaos för Moodysson

När han debuterade som 18-årig poet utropade kritikerna att ett nytt underbarn var fött. Nya Döden & Co skrev Lukas Moodysson i kaoset efter sin pappas död. Hans första roman – påstår han själv när SvD får till ett möte i hans arbetsrum i Malmö.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lukas Moodysson i sitt arbetsrum där han började skriva på sin nya roman Döden & Co. Trots det dystra ämnet, döden, beskriver han skrivprocessen som glad. Men till skillnad från Lucas, huvudpersonen i boken, har han inte 20-30 nedlagda romaner bakom sig. Han hade inte en tänkt skriva en roman och blev sedan överraskad av att förlaget ville ge ut den.

Foto: DAN HANSSON

”Det handlar om någon som är som en lite misslyckad detektiv, han försöker reda ut något. Det är samtidigt en ganska glad bok, den har en livslust mitt i döden”, beskriver Luka Moodysson själv sin nya roman Döden & Co, som har recensionsdaturm den 10 mars och bland mycket annat handlar om Marilyn Monroe.

Foto: DAN HANSSON
Annons

Gatan utanför ett av Malmös många röda tegelhus är snöfri. Det blåser en påträngande vind, som sänker temperaturen, annars verkar våren lovande nära.

Jag ringer på dörren, en våning upp, med viss tvekan. Dagarna innan har jag gått igenom klipp från Lukas Moodyssons snart 25-åriga karriär. Läst om den unge poeten som sa att han var Gud. Om regissören som räckte fingret åt gästerna på Guldbaggegalan när han hyllades för långfilmsdebuten Fucking Åmål. Han som rusat ut från presskonferenser, som i senaste diktsamlingen ”Apo kryp hos” funderar på pseudonym,
”jag är trött på allt som har klibbat sig fast på mitt namn...”, och som till slut gått med på att vi får komma till hans arbetsrum. Han verkar lite moody, för att göra en säkert sliten lek med hans namn.

Annons
Annons
Annons