SvD Perfect Guide
Annons

Kreativt boutiquehotell i Köpenhamn

I stadsdelen Nordhavn i Köpenhamn samlar den kreativa mötesplatsen The Audo ett boutiquehotell, materialbibliotek och restaurang under samma tak. En drömplats för designentusiaster helt enkelt.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 21 juli 2020

Det blåser starka vindar längs det långa trädäcket med utsikt över Öresund. Solens strålar värmer sakta upp huskropparna i den nya stadsdelen som vuxit fram i utkanten av norra Köpenhamn. Jag befinner mig i det tidigare så ruffiga industriområdet Nordhavn, som fått nytt liv i form av ultramoderna och energisnåla bostäder. Där invånarna har egna solpaneler, värmeåtervinning och vissa hus till och med insamling av regnvattnen för spolning i toaletter.

Det är i denna smältdegel av framtidsanda som den kreativa mötesplatsen The Audo öppnat i en industrilokal från 1918. Här ryms restaurang, kafé, tio omsorgsfullt inredda hotellrum, ett materialbibliotek och designföretaget Menus huvudkontor. Namnet The Audo är en akronym för det latinska uttrycket ab uno disce omnes – ”från en lär alla”. Det också är konceptets motto, hit är alla välkomna som vill lära sig något nytt och dela med sig av sin egen kunskap. Här finns flera mötesrum för inspiration, kreativa möten eller workshops.

Annons
Annons

Det är den danske entreprenören Bjarne Hansen, hjärnan bakom Menu, som ligger bakom idéen som mejslats fram ihop med livsstilsmagasinet Kinfolks grundare, Nathan Williams, och arkitektbyrån Norm architects.

– Vi vill att folk ska mötas här för att sedan gå ut genom dörren med nya idéer. Våra besökare består främst av designers och arkitekter som vill sitta och jobba i en nyskapande miljö, och internationella resenärer som söker en hemtrevlig känsla när de sover borta. Framöver vill vi också komma igång med våra event, där människor kan mötas kring musik och design. Som du ser är foajén är en perfekt plats för mingel, den ska efterlikna en italiensk piazza där man kan slå sig ner i trappan en stund, berättar Cecilie Waitz Søborg, operativ chef på The Audo, när hon visar runt.

Annons
Annons

– All inredning du ser går att köpa från våra partners. De flesta av möblerna kommer från Menu, sängarna från svenska Dux, keramikgolven från italienska familjeföretaget Kronos ceramiche, trägolven från Dinesen och all teknik från Bang & Olufsen.

Vi passerar restaurangen och tar hissen upp till hotellrummen på våning tre.

– Alla rum ser olika ut, men har den klassiska skandinaviska paletten som gemensam nämnare. Beige, grått, brunt och blått – färger från naturen. Badrummen är klädda i olika naturstenar som fått sätta tonen för resten av rummet. Norm architects har varit noga med att bevara den industriella känslan, därför har alla takbjälkar lyfts fram.

Annons
Annons

Andreas Buchmann, Head of global events, hos The Audos ljudpartner Bang & Olufsen, ansluter när vi tar en närmare titt in i hotellrum nummer två som går under namnet ”Foliage”. Rummet är målat i en varm terrakottaton och inrett med designpjäser som sidobordet Androgyne, ritat av Danielle Siggerud för Menu, och sittmöbeln Eave modular sofa samt marmorbordet Plinth low, båda av Norm architects. Duxsängen är bäddad med linne från Aiayu och badrummet, som gömmer sig bakom en del av garderoben, är inrett med produkter från Geberit. I ena änden av det stora rummet står Bang & Olufsens mest exklusiva tv, Beovision Harmony. En smäcker sak som går loss på nästan 200 000 kronor.

– Det är mycket pengar, men är man en bild- och ljudnörd är det värt det, försäkrar Andreas Buchmann och sätter igång apparaten med hjälp av Google voice assistant.

Annons
Annons

– Vi använder The Audo som ett showroom för våra produkter, det gör alla partners här. Vi är lika på så sätt att vi lägger stor vikt vid själva designhantverket och har en minimalistisk filosofi.

Norm architects är heller inga främlingar för Bang & Olufsen, de har samarbetat vid ett flertal tillfällen. Senast nu i januari, då kollektionen Contrast släpptes, där Norm klätt några av elektronikföretagets mest älskade produkter i nya taktila material.

– Det har tagit flera år att utveckla Beovision Harmony. Utmaningen för Torsten Valeur, som stått för designen, har varit att skapa en vacker möbel av en 77-tums tv. Resultatet är en hybrid mellan en lyxhögtalare och tv – som rör sig! När man sätter igång den åker tv-skärmen upp och högtalarna vecklar ut sig. Torsten har hämtat inspiration från Pantomimeteatret på Tivoli här i Köpenhamn, där fjädrarna från en påfågel öppnar och stänger scenen som en gardin, berättar Andreas Buchmann samtidigt som tv:n ljudlöst åker upp i luften. Inte helt olikt ett rymdskepp.

Inne i materialbiblioteket gör de stora fönsterna av svarta stålbalkar att rummet badar i ljus. Det är hit många formgivare söker sig för att känna och klämma på allt från olika stensorter till tyger.

– Det här huset har så många funktioner. Det är roligt att se arkitekter mötas här inne för att diskutera olika designlösningar samtidigt som man ser barnfamiljer äta tillsammans nere i restaurangen. Men alla har de samma intresse för design, och är ytterst noga med vilken inredning de släpper över tröskeln till sitt hem, avslutar Cecilie Waitz Søborg.

Annons