Kreativiteten nödvändig för lönsamheten

SLUTREPLIK. Alla är förlorare med den utveckling som pågår i de två stora förlagsgrupperna Bonniers och Norstedts, skriver Per I Gedin i sin slutreplik i debatten om förlagsbranschens ändrade villkor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Inte mindre än sju Bonnierförläggare har samlat sig till ett gemensamt svar på min artikel om bokbranschens akuta problem. Jag hävdade att den långt gående centraliseringen tillsammans med ett maximalt vinstintresse, som genomförts hos de två stora förlagsgrupperna Bonniers och Norstedts, var skadliga för den svenska bokmarknaden. Resultatet är att det inte längre är utgivningens kvalitet som är utslagsgivande utan dess säljbarhet.

Med den inställningen har förläggarrollen marginaliserats. Det är inte längre förläggarens yrkeskunskap som i sista hand bestämmer utgivningen, utan förlagsdirektörer med liten eller ingen kunskap om bokutgivning. I sitt svar hävdar de sju förläggarna att jag påstått att förläggarna har ”brist på yrkeskunnighet” och att de ”eroderar” den svenska bokmarknaden. Tyvärr har alla sju förläggarna läst dåligt innantill. Jag hävdar nämligen exakt motsatsen, att det är ekonomerna som har ställt till det och att makten tagits ifrån er förläggare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons