Annons

Kreativ satsning kan få snöpligt slut

Antalet företag i de kulturella och kreativa näringarna växer i hög takt, visar ny statistik som släpps imorgon, tisdag. Företagen är intressanta av flera skäl, inte minst som mall för att modernisera bilden av företagande. Men den handlingsplan för dessa branscher som regeringen inledde för tre år sedan är på väg mot ett snöpligt slut. Framför allt är det näringsministern som är tyst. Det skriver kulturekonomen Tobias Nielsén och forskaren Emma Stenström.

Under strecket
Publicerad

För tre år sedan presenterade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och dåvarande näringsminister Maud Olofsson en handlingsplan för kulturella och kreativa näringar; ett fält som tidigare fallit mellan deras respektive områden. Av tradition hade nämligen kulturpolitiken tagit avstånd från ”marknaden” och näringspolitiken hade förbisett dessa branscher som viktiga för ekonomisk tillväxt och sysselsättning.

Vid årsskiftet tar denna handlingsplan slut och ännu har vi inte sett något som pekar framåt. Den allra största delen av finansieringen på 73 miljoner kronor kom från näringsdepartementet, men från nuvarande näringsminister Annie Lööf har det varit tyst. Hon ställde till och med in sitt sedan länge planerade besök i Gävle på Generator idag, den ledande konferensen på området.

Annons
Annons
Annons