Annons
X
Annons
X

Kravet inifrån M: ”Våga tala om invandringen”

Anna Kinberg Batra måste som trolig ny Moderatledare lyfta partiets ”tabu” att diskutera flyktingströmmen till Sverige. De som tar upp frågan ska inte behöva beskyllas för att vara ”rasister”. Det anser företrädare i kommuner där M drabbats hårt av väljarflykten till SD.

Foto: BEZAV MAHMOD

”Det är mycket mer folk ute både på kvällar och nätter, andra hudfärger och annat. Det blir ju en helt annan situation för de som bor centralt; det blir mycket väsen när man försöker sova”, förklarade M-ordföranden Ulf Söhrman i Filipstad för P4 Värmland i somras. Partiet hade då på sin lokala Facebook-sida ifrågasatt Migrationsverkets planer på att öppna ytterligare ett flyktingboende. Reaktionen lät inte vänta på sig.

– Vi hade gått ut ganska hårdhänt och vi fick mycket kritik även inom partiet. Det var ganska kärvt, berättar Ulf Söhrman.

Han tolkar det emellertid som om väljarna gav honom och partikamraterna rätt. På den valvaka som de inviterade till bjöds det på ”dricka, mat, godis, ost och annat smått och gott”. Men partiet lyckades också bjuda på en valframgång.

Annons
X

Sverigedemokraterna växte visserligen kraftigt även i Filipstad men det var sannolikt inte på Moderaternas bekostnad. M ökade i stället sitt stöd i kommunalvalet och kunde behålla platsen som näst största parti bakom Socialdemokraterna.

**Därmed gick man **på tvärs med Moderaterna på andra håll. Redan i den nationella vallokalsundersökningen stod det klart att många av SD:s nya väljare kom från M. Detta bekräftades nyligen i en undersökning från Demoskop som gjorts på uppdrag av Timbro.

Det är en verklighet som Ulf Hilding, gruppledare för M i Ljusnarsberg i Bergslagen, känner igen. För till skillnad från i Filipstad så är numera Sverigedemokraterna dubbelt så stora som Moderaterna där.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Folk oroades av att det blev så många främmande ansikten på gatorna. Det finns ingen annan analys än att det var skräcken för främlingar som dök upp och att SD hade lätt att utnyttja den, anser han.

  SvD har talat med en rad moderata företrädare i kommuner där Sverigedemokraterna hade stora framgångar. Många har analysen klar. Deras parti måste börja diskutera flyktingströmmen till Sverige - Migrationsverkets prognos för nästa år lyder på mellan 80 000 och 105 000 människor. Flera ledarsidor har också väckt den frågan. Samtidigt lade Moderaterna i riksdagen själva i veckan en partimotion om skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring.

  En viktig markering från flera av de lokala moderaterna är emellertid att en sådan diskussion måste ta hänsyn till världsläget. Det är inte en generös migrationspolitik man ifrågasätter, utan hur den sköts. Roger Fredriksson, kommunalråd i Ronneby, uttrycker det tydligast:

  – Vi måste alla hjälpas åt med situationen i Syrien. Människor flyr därför att de riskerar att dödas.

  Flera moderater menar dock att det har funnits ett tabu internt i partiet att diskutera flyktingströmmen.

  – Ja, absolut. Det är så känsligt. Men vi måste börja prata om det. Det är helt klart, säger exempelvis Lena Sjödahl, moderat kretsordförande i Falköping.

  – Vi kan diskutera aborter, barnbegränsning, vi kan diskutera dödshjälp och vad sjutton som helst. Men så fort du kommer till invandrare då är det tvärstopp, säger Ulf Hilding.

  Han vill ha en diskussion där siffror och fakta först analyseras för att man sedan ska kunna komma fram till en lösning; bara så kan SD bemötas.

  Björn Andersson, förbundsordförande för Södermanlands moderater, menar att det har funnits en rädsla att stämplas ”som rasist”. I hans egen hemkommun Vingåker konkurrerade SD ut M som näst största parti. Han jämför med grannen Katrineholm, där S ökade sitt stöd.

  – Vi i Vingåker har en ganska generös flyktingpolitik. Visst kan vi ha det. Men vi måste kunna ta emot dem på ett värdigt sätt. I Katrineholm däremot har S tydligt sagt att de inte kan ta emot fler om de inte kan ta hand om dem på ett bra sätt. Även med tiggeriet har man varit tydlig. Jag och många invånare tycker det är bra.

  Björn Andersson hoppas nu på Anna Kinberg Batra, som med stor sannolikhet blir ny partiledare.

  – Vi måste ta våra invånare på allvar. Det är vår skyldighet att ta hand även om dem och ha respekt för var människor har lagt sin röst, annars är vi inte demokratiska.

  Vill du se en diskussion om volymen också, det vill säga antalet flyktingar?

  – Det är klart att det finns en gräns. Har vi inga bostäder att placera de här människorna i - då är det en gräns. Det är inte värdigt att ha tältläger. Det är människor vi ska ta hand om.

  **Det stora problemet **på många håll är boendet, förklarar Björn Andersson. Han och andra använder ordet ”fullt”.

  – Vi är en kommun som har tagit emot många, det är vi glada för. Men nu börjar vi få fullt, säger också Lena Sjödahl.

  De moderata företrädarna vittnar om ett hårt tryck på den egna kommunen.

  – Det är inte så att vi vill sålla bort några. Men vi kan inte ta emot den mängden, det är helt omöjligt, säger Ulf Söhrman, Filipstad.

  Ulrik Bergman, ordförande för M i Borlänge, förklarar att ”oavsett partiledare” måste det finnas en ”nykter syn” på ”möjligheter och problem” med en stor invandring.

  – Framför allt handlar det om att fler kommuner måste ta ett större ansvar.

  Det kravet framstår som prioriterat för de moderata politiker som SvD talat med. Lena Sjödahl instämmer. Men i förlängningen kan också volymen aktualiseras, tror hon.

  – Till slut kanske vi inte kan ta emot i samma utsträckning längre.

  När det gäller omfattningen av flyktingmottagandet så menar Jeppe Johnsson, Sölvesborg, liksom bland andra Anders Karlgren i Nässjö och Staffan Kromnow i Torsås att partiet kraftfullt måste driva frågan om att övriga EU måste ta ett större ansvar.

  – Vi tar in väldigt mycket folk. Även andra länder måste öppna upp. På något sätt måste man se lite grand till kostnaderna, säger Staffan Kromnow.

  Den moderata partiledningen har avböjt att kommentera de synpunkter som lokala företrädare har på partiets inriktning och hos flera lokala moderater går det att spåra en uppgivenhet över det som uppfattas som en kompakt tystnad.

  – Det finns en låsning i riksdagen. Det är lika bra att erkänna det. Det har blivit det fulaste av allt att tala om invandring. Inget parti vågar ta i det då blir man genast överfallen som en kryptonazist. Den risken vill ingen ta, menar Ulf Hilding.

  Han är orolig för att tystnaden kan leda till att opinionen kantrar ytterligare till förmån för SD.

  – Det är en utveckling som jag skulle vara väldigt rädd för. Det bottnar i bristen på att ta i frågan och diskutera även de obekväma sidorna, inte bara förgylla det hela och säga att vi behöver ha invandring.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: BEZAV MAHMOD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X