Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Jonas Fröberg: ”Kraven på Antonov i princip uppfyllda”

Regeringens krav på Antonov för att bland annat undvika penningtvätt är nu principiellt uppfyllda. Saab kan få 270 miljoner kronor om bara EIB säger ja. Men ännu återstår ägarfrågan – och om kunderna fortfarande har förtroende för Saab.

Det börjar allt mer likna den process Saab var i för ett och ett halvt år sedan - en myriad av milstolpar som ska passeras innan något är riktigt färdigt. Vid halv tre på måndag eftermiddag passerades ännu en viktig milstolpe. Efter att regeringen i fredags ställt tre hårda villkor har Riksgälden och Saab under helgen arbetat fram en principöverenskommelse som uppfyller villkoren. Det uppger Riksgäldens kommunikationschef Unni Jerndal för svd.se. De sista detaljerna är ännu inte klara - först då kan regeringen godkänna det. Enligt källor sker det under tisdagen. Allt pekar också på att även EIB snabbbt godkänner upplägget.

Regeringens villkor var att:

  1. Säkerställa att Saab får rimligt betalt för sina fastigheter.
  2. En oberoende bank används för betalningen.
  3. Inga frågetecken finns kring Antonov och hans bolag.
Annons
X

Däremot har man märkligt nog inte behandlat Vladimir Antonovs ansökan om ägarskap av själva bolaget Saab - där pågår fortfarande utredningen hos Riksgälden. Vi har alltså en situation där Riksgälden ansett att Antonovs vandel duger för att köpa fabriksfastigheterna men samtidigt gör Riksgälden en parallell utredning om hans vandel när det gäller att köpa hela Saab Automobile.

Om det är konstigt? Ja och vi får ingen riktig förklaring förutom att det är två olika frågor och att fyra parter måste godkänna Antonov som ny ägare: EIB, regeringen, Riksgälden och GM.

Antonov betalar knappt 900 miljoner kronor för fabrikslokalerna - som är ungefär marknadsvärdet. Av detta ska nu Saab snabbt få ut knappt 300 miljoner för att kunna betala leverantörer. Det är ännu osäkert om det räcker för att komma igång med tillverkningen.

Ägarprövningen för att Antonov ska få köpa hela Saab beräknas vara klar i slutet av veckan. Om prövningen går Antonovs väg kan denne tänkas gå in med ytterligare nära en halv miljard kronor.

Om det räcker? Ja i det korta perspektivet. Men inte på sikt. Då måste mer kapital in.

Framförallt är det nu upp till alla kunder att bedöma om Saab ska överleva. Saabs nuvarande kris är nämligen enklare än vad man kan tro - man har sålt för lite bilar. Delvis på grund av startsvårigheter förra året, men även för att man inte lyckas bygga förtroende.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X