Annons
X
Annons
X

Rinkebybor trötta på våldet: "Deras familjer borde utvisas"

Våldsamt upplopp, bilar i brand, stenkastning och plundring. Efter oroligheterna i Rinkeby natten mot tisdagen kräver de boende SvD talat med fler poliser, hårdare straff och utvisning.
– Jag har flytt från mitt hemland en gång. Jag tänker inte fly en gång till, säger en man som bott i Rinkeby i över 20 år.

(uppdaterad)
Upploppet i Rinkeby
Krossade rutor vid torget i Rinkeby centrum.
Krossade rutor vid torget i Rinkeby centrum. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Missnöjet jäser bland de boende i Rinkeby. Människor träffas på torget för att prata om det som hänt natten till tisdag. Samtidigt forslas brända bilar bort från parkeringen och glassplitter sopas undan. Journalister står på rad för att intervjua mannen vars pizzeria slagits sönder. Han får svara på samma frågor om och om igen: ”Vad var det som hände?”, ”Hur känns det?”

Enligt polisen var det runt klockan åtta på måndagskvällen som en patrull angreps av en maskerad folkmassa i Rinkeby. Polisen uppger att händelsen inträffade i samband med ett ingripande.

Polisen avlossade verkanseld – de sköt helt enkelt för att träffa.

Annons
X

– Situationen upplevdes så hotfull att han inte såg en annan utväg, sa Niclas Andersson, lokalområdeschef i Rinkeby, vid en pressträff på tisdagen.

Två timmar senare blossade oroligheterna upp på nytt. Flera bilar stacks i brand och butiker i området plundrades. Enligt TT blev en butiksägare misshandlad och en DN-fotograf som tog sig till Rinkeby för att bevaka händelserna blev påhoppad och slagen av flera personer. Enligt polisen var upp emot ett 80-tal unga med i upploppet.

– Jag har bott här i 27 år och de senaste tio har varit katastrof. Jag vet inte vad det är som behövs för att få stopp på det. Jag är inte politiker. Men det jag vet är att någonting fattas här, säger en kvinna i centrum som liksom de andra SvD talar med vill vara anonym.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon är inte rädd. Hon eller hennes familj har aldrig råkat ut för någonting i Rinkeby.

  – Men å andra sidan så har jag döttrar, inte söner, säger hon.

  Flera Rinkebybor som SvD talat med är trötta på våldet i förorten. Men de vill inte flytta från Rinkeby. "Jag har flytt från mitt hemland en gång. Jag tänker inte fly en gång till", säger en av männen Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Dejan Stankovic, enhetschef för Rinkeby-Kistas preventionsenhet, berättar att stadsdelen reagerade direkt på det som hänt. Ungdomsvärdar gick ut på måndagskvällen för att försöka lugna. Under tisdagen var man ute i skolorna och pratade med unga.

  När SvD är på plats rör sig medborgarvärdar i centrum för att svara på frågor och man rustar inför kvällen för att vid behov kunna sätta in extra resurser om man skulle se en fortsättning.

  Kvinnan i centrum, som bott i Rinkeby i 27 år, tror att det är brist på sysselsättning som är det största problemet i området.

  – Alla dessa unga killar som bara står här. Titta på dem. Varför jobbar de inte? De behöver göra något och tänka på annat i stället för att bråka, säger hon.

  Tre äldre män träffas på torget. De tittar på de sönderslagna fönstren och skakar på huvudet. De har fått nog, säger de, och kräver tuffare tag. Men de är oense om orsakerna till våldet.

  – Det handlar om dålig politik, säger en av männen och blir direkt avbruten av en annan som protester mot beskrivningen.

  – Det handlar om uppfostran, inte om politiken, markerar han.

  Männen har flytt till Sverige från ett land som drabbats av krig. De har bott i Rinkeby i över 20 år och berättar att de känner alla ”snorungar som håller på med knark och stenkastning”.

  – De har gått i skolan med våra barn. Vi vet vilka de är. Vi vet också vilka deras ledare är. Det är dessa personer som behöver låsas in, säger en av männen.

  "Vi vet vilka de är. Vi vet också vilka deras ledare är. Det är dessa personer som behöver låsas in", säger en man i Rinkeby om upploppen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  De välkomnar beslutet om kameraövervakning i centrum och tror att det är ett sätt att komma åt våldsverkarna när ingen vågar vittna mot dem. Men männen vi pratar med kräver också hårdare straff och fler poliser.

  – Polisen borde ha mer befogenheter. Man borde skärpa straffen och utvisa dem som begår grova brott. Inte bara dem, utan även deras familjer. Jag tror ärligt talat att det är enda sättet. De är ju inte rädda för fängelset. Jag kan sätta mitt liv på att det skulle bli lugnt här efter tre utvisningar, säger en av männen och de andra nickar instämmande.

  De berättar om knarkhandeln vid tunnelbanan och hur folk inte vågar gå ut efter klockan tio på kvällen.

  – De säljer droger som godis och det är mycket svenska ungdomar som åker hit bara för att handla. Allt det sker helt öppet. Jag ser allt detta från mitt fönster, säger en av männen.

  Han lyfter även fram att det handlar om en liten klick kriminella och att de flesta ungdomar i området går i skolan och sköter sig.

  Ingen av männen vill dock flytta från Rinkeby. Visst spelar det roll att det är svårt att hitta bostad någon annanstans, men det handlar också om att de inte vill fly, igen.

  – Jag har flytt från mitt hemland en gång. Jag tänker inte fly en gång till, säger en av männen.

  Annons

  Krossade rutor vid torget i Rinkeby centrum.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

  Flera Rinkebybor som SvD talat med är trötta på våldet i förorten. Men de vill inte flytta från Rinkeby. "Jag har flytt från mitt hemland en gång. Jag tänker inte fly en gång till", säger en av männen

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

  "Vi vet vilka de är. Vi vet också vilka deras ledare är. Det är dessa personer som behöver låsas in", säger en man i Rinkeby om upploppen.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X