Annons
X
Annons
X

Kravbonde försvarar Dorper-fåren

Att måla upp Dorper-får som monsterdjur är helt fel. Det tycker Kravbonden Magnus Lindberg i Brösarp som istället menar att den svenska fårstammen är för liten och saknar genetisk bredd. Han skulle gärna importera Dorper om det inte varit så komplicerat.

För första gången kommer Dorper-lamm att födas i Sverige i sommar på en gård utanför Sala. De har importerats som frusna embryon och placerats i svenska tackor som på det sättet blir surrogatmödrar. Uppfödaren i Sala hoppas på att få 70-80 Dorper-får att avla vidare på.

Kritiker jämför djuren med korasen Belgian Blue och menar att de inte ens ser ut som får, utan snarast som en mindre ko.

Men kravbonden Magnus Lindberg i Brösarp har reagerat på kritiken som han menar är missvisande.

Annons
X

– Dorper är inga broilerdjur. De är härdiga djur anpassade till extrema klimat. Det är nästan lite rasistiskt att säga att de inte ser ut som får ska göra. Det beror ju på vad man är van att se.

Dorper-får har avlats fram i Sydafrika som en blandning mellan engelska rasen Dorset och ett får från Iran som kallas Persian. De har tagits fram för att klara magra betesmarker, och utvecklar snabbt mycket muskler och kött när de utfodras med kraftfoder. De behöver inte klippas, och kan betäckas året om.

Själv har Magnus Lindberg mellan 100-150 vanliga svenska får och driver en kravmärkt uppfödning. Han menar att den svenska stammen varit så liten och närmast liknat hobbyverksamhet vilket gjort att det gått ut över djurkvaliteteten. Ett exempel är att tackor kan få bortåt fyra, fem, sex lamm och sedan inte klarar av att ta hand alla. Detta problem är inte lika vanligt hos Dorper.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Magnus Lindberg menar att Dorper är en ras med många bra egenskaper. Själv skulle han gärna importera Dorper om inte restriktionerna gjort det så dyrt och komplicerat. Sverige har hårda regler för att undvika att få in smitta och sjukdomar från andra länder.

  – Man kan inte föra över levande djur från exempelvis Afrika eller Kanada idag. I så fall måste de hållas instängda i mellan sex och tolv månader och det är både dyrt och besvärligt för fåret, säger Magnus Lindberg.

  Att använda sig av embryon är därför det sätt som kan användas för att ändå ta in den nya rasen, men det kräver dispens från Jordbruksverkets regler kring den här tekniken.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X