Krävande operasatsning

Under strecket
Publicerad
Annons

GÖTEBORG: Ett tufft men roligt år väntar oss, sade Göteborgsoperans vd Kenneth Orrgren vid tisdagens tidiga höstsamling. Operan fyller tio år och firar detta med en storsatsning på Straussoperan ”Die Frau ohne Schatten” - premiär 12 september.
En bok om de första tio åren lämnar samtidigt trycket och en utställning visas i foajén. Operachefen Kjell Ingebretsen avgår nästa sommar efter nio år som framgångsrik chef med absolut yrkeskompetens. Febril jakt på efterträdare pågår och bland många krav som nämns finns inte oväntat förmåga till strategiskt helhetstänkande.
Men om händelserna nästa sommar sades inget denna dag. I stället var siktet inställt på kommande säsongs prestationer. Ingebretsen talade om stora och svåra utmaningar. En av de största är förstås ”Kvinnan utan skugga” som Richard Straussoperan får heta här, fyra timmar lång och oerhört krävande.
Och så gäller det att klara ryska språket i Musorgskijs ”Boris Gudonov”, som får premiär i april men aldrig tidigre framförts i Göteborg.

Glädjen
är stor över att man lyckats få Folke Abenius att återvända som regissör efter den framgångsrika ”Valkyrian”, som för övrigt återkommer med ettårsengagerde Annalena Persson som Sieglinde.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons