Annons
X
Annons
X

Kravallpolis redo möta demonstranter

Varken Mir Hossein Mousavi eller Mehdi Karroubi, som båda var kandidater, infann sig när fuskanklagelserna efter presidentvalet i Iran skulle dryftas på lördagen.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Foto: REUTERS

Protesterna i Iran

Tio procent av rösterna kan komma att räknas om.

Det omstridda valet den 12 juni vanns enligt landets myndigheter av sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Men Mousavi och Karroubi, som båda var kandidater, har protesterat och 646 fall av misstänkta felaktigheter har anmälts.

Ahmadinejads tre motkandidater hade under lördagen beretts tillfälle att lägga fram sina synpunkter inför det mäktiga Väktarrådet, som är landets högsta valmyndighet. Bara en kom: Mohsen Rezai, tidigare chef för revolutionsgardet, en elitstyrka inrättad efter den islamiska revolutionen. Även han har klagat på valet, men inte som de två andra krävt att det ska göras om.

Annons
X

Varför de andra uteblev hade inte framgått på eftermiddagen.

Chefredaktören för dagstidningen Etemad Melli greps på lördagen. Journalisten Mohammad Ghoochani fördes bort från sitt hem, enligt en kollega. Ghoochani är reformförespråkare och öppet för Karroubi.

De senaste dagarna har flera journalister, debattörer och intellektuella gripits eller omhändertagits av myndigheterna, främst i huvudstaden Teheran som blivit centrum för protesterna mot presidentvalet.

Väktarrådet har deklarerat sin beredskap att låta räkna om upp till en tiondel av rösterna genom stickprov. Senast på onsdag måste rådet fatta sitt beslut, sade en talesman för rådet till det statliga tv-bolaget.

In i det sista var det oklart om ett planerat protestmöte i Teheran på lördagen skulle bli av. Beskeden från oppositionen var motstridiga.

Inrikesdepartementet hade utfärdat total mötesförbud och hundratals kravallpoliser var enligt vittnen kommenderade till mötesplatsen nära Teherans universitet, där intilliggande gator spärrades av.

– Polisen kommer att ta itu med protester med bestämda tag och beslutsamhet, varnade polischefen Ahmadreza Radan via den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

Irans högste ledare Ali Khamenei deklarerade i fredags att det är oppositionens ledare som får bära hundhuvudet om fortsatta protester resulterar i våld.

Khamenei har som landets högste religiöse ledare också mer politisk makt än presidenten.

Khamenei betackade sig också för vad han kallade inblandning av ”vissa utländska makter”.

Talet fick britterna att kalla upp Irans ambassadör till UD i London.

USA:s president Barack Obama reagerade med att uttala mer stöd för demonstranterna. Han kritiserade också Irans regering för dess våldsamma svar på protesterna.

– Jag är mycket oroad med anledning av en del av innebörden och tonen i uttalandena som regeringen i Iran gjort, sade Obama till tv-stationen CBS.

– Och hur de närmar sig och behandlar människor som, med fredliga avsikter, försöker bli hörda. Jag tycker det ger en klar signal till det internationella samfundet om vad Iran är - och inte är, sade Obama.

Företrädare för Amnesty International uppgav i fredags att uppemot tio människor kan ha mist livet i samband med demonstrationerna sedan valet. Irans statliga medier har enligt Reuters rapporterat om sju eller åtta dödsfall.

Teheran TT-Reuters

Annons
Annons
X
Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X