Annons
X
Annons
X

Kravaller på mammas gata

ALLVARLIG SITUATION Det har varit våldsamma nätter i Stockholmsförorten Husby. Journalisten och Husbybon Duraid Al-Khamisi beskriver stämningen där han bor och är uppvuxen.

En brandman släcker bilbrand vid Ärvingeskolan i Kista natten till onsdagen.
En brandman släcker bilbrand vid Ärvingeskolan i Kista natten till onsdagen. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

PERSPEKTIV

Hon kommer att stå på balkongen och ropa ”Bagdad” igen.
Duraid Al-Khamisi är frilansjournalist för bland andra SvD.

HUSBY Kravaller igen. Värre än i söndags. Kalabalik i centrum. Ett däck brinner. Folksamlingen växer. Spänt. Irriterat. Jag hör morsan ropa från balkongen. Hon gråter, är panikslagen och skriker: Bagdad! Hon sätter sig på tvären, halvt svimfärdig vid dörren med ett basebollträ i handen. Ingen av er går ut igen! Hon skriker på mig och mina bröder. Boom! En bil exploderar. Boom igen! En till. Svart rök i himlen, 30-40 ungdomar kastar sten.

De springer på vår barndomsgård. Min gård. Ansikten jag aldrig sett. Jiddrar. Hotar. Attackerar brandmännen. De skrattar roade av spänningen i situationen. Min flickvän är försvunnen. Jag springer ut.

Annons
X

Ungdomarna stormar mot polisen. Polisen backar. Ungdomarna stannar upp, pekar mot dem och hånskrattar. Polisen ilsknar till och hugger attackerande tillbaka. Ungarna backar. Katt- och råtta-lek. Stenar haglar. Till vänster om mig unga grabbar. Till höger uniformerna. Flickvännen är fortfarande försvunnen. Hon har gömt sig i en port. Högst upp i ett hus. Ungdomarna är mer aggressiva andra kvällen. Grabbarna är många fler.

Kravallerna i Husby fortsätter. När mörkret faller bryter helvetet loss. Jag är arg. Ledsen. Besviken. När mammas krigstrauma kommer upp till ytan tar jag det personligt. Jag kan inte längre gömma mig bakom journalistrollen, se på förstörelsen med blida ögon. Jag fördömer agerandet.

Jag har de senaste åren följt ungdomar som organiserar sig för social rättvisa, läxhjälp, föreläsningar, arbetar för jämlikhet och utbildning, organiserar protester, skriver debattartiklar och demonstrerar. Min bror är engagerad i föreningen Megafonens arbete.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men jag har även träffat unga som helt gett upp och hamnat i en ond spiral av kriminalitet och droger. Jag har själv varit där i tonåren. Därför förstår jag också deras agerande, även om jag å det grövsta tar avstånd och fördömer förstörelse och attacker mot byggnader och tjänstemän. Våldsmakarna är i minoritet i förhållande till alla goda krafter i samhället men de väljer att visa sin frustration genom att kasta sten. Det är så de markerar sitt missnöje – med våld.

  Jag har träffat många riktigt bra poliser, goda människor med en genuin vilja att hjälpa och förändra. Jag har också sett de andra som går mindre varsamt fram.

  Jag ser ett system som i åratal diskriminerat, marginaliserat, skapat arbetslöshet, utanförskap, ilska och hat hos människor.

  Dagen efter andra nattens kravaller vaknar mamma på gott humör. Hon steker ostrullar till frukost åt några vänner på besök. Hon går ut på sin gata, handlar, lever sitt liv som vanligt.

  Men hon kommer att stå på balkongen och ropa ”Bagdad” igen.

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se Att minska invandringen är avgörande svd.se Skriv inlägg redan nu svd.se
  Annons
  Annons
  X

  En brandman släcker bilbrand vid Ärvingeskolan i Kista natten till onsdagen.

  Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 1 av 9

  Husby gård var övertänt, och polisen spärrade av området på tidagskvällen.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 9

  Husby gård var på tisdagskvällen helt övertänd.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 9
  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 9

  Per Lindström är gruppchef och på plats i ett oroligt Husby och får svara på många frågor från de boende.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 9

  Francia Gantsoua är på plats i Husby för att hjälpa och stötta. ”Man känner igen sig i ungdomarnas frustration, men jag skulle aldrig använda samma metoder”, säger hon.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 6 av 9

  ”Vi ska försöka hindra att det som hände igår och i förrgår händer igen. Just nu är det lungt, men det var det igår också innan första smällen kom”, säger Lusi Perez från Lugna gatan.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 7 av 9

  Husby gård brinner.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 8 av 9

  Stockholm har skakats av bilbränder tre nätter i rad.

  Foto: MALIN HOELSTAD Bild 9 av 9
  Annons
  X
  Annons
  X