Annons
X
Annons
X

Kravaller på gatorna i Toronto

Omkring 10 000 demonstranter samlades i Toronto på lördagen för att protestera mot G20-mötet. Ett fåtal av dem, svartklädda och maskerade, krossade skyltfönster och bråkade med kravallpoliser.

Av AFP, Reuters, TT
Kravaller vid G20-mötet i Toronto. Polisbilar sattes i brand och skyltfönster krossades.

Kravaller vid G20-mötet i Toronto. Polisbilar sattes i brand och skyltfönster krossades. Foto: AP PHOTO/THE CANADIAN PRESS, DARREN CALABRESE

Flera polisbilar har vandaliserats och minst två har satts i brand.

På gatorna omkring kvarteret som spärrats av för toppmötet stod rader av poliser i full kravallutrustning.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den stora majoriteten av demonstrationen var fredlig, och hade sitt fokus på jobben och sociala frågor.

  Annons
  X

  En av frågorna för G20-mötet var ett förslag om en global skatt på bankaffärer. Storbritannien, Frankrike och Tyskland hade föreslagit skatten, som dels skulle bromsa det onödiga risktagande hos bankerna som fått skulden för finanskrisen, dels bygga upp en buffert av pengar som kan lindra framtida kriser.

  Men förslaget mötte starkt motstånd från stater vars banker inte drabbats så hårt av krisen. De hävdade att en skatt snarare skulle vara till skada för institutionerna, och inte kunna förhindra framtida sammanbrott.

  – Tyvärr har vi ingen gemensam position i G20, varken när det gäller en bankskatt eller när det gäller en skatt på finansiella transaktioner, sade den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

  Bland de stater som var motståndare till skatten fanns Kanada, Australien och de växande stormakterna Brasilien och Indien.

  Storbritannien och Tyskland väntas införa den föreslagna skatten på hemmaplan, och USA:s president Barack Obama försöker också få igenom ett skatteuttag på 80 miljarder dollar för att ta igen kostnaden för det ekonomiska stimulanspaketet.

  Huntsville TT-AFP-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  Kravaller vid G20-mötet i Toronto. Polisbilar sattes i brand och skyltfönster krossades.

  Foto: AP PHOTO/THE CANADIAN PRESS, DARREN CALABRESE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X