Annons

Sanna Rayman:Kravaller kan inte ursäktas

Publicerad

Det får vara nog nu. Det säger den intervjuade Husbybon Adam Malek om de gångna dygnens hus-, bil- och däckbränder. ”Vill de förstöra någonting får de åka någon annanstans och förstöra. Varför ska de göra det här?”

Faktum är att en del av upploppsmakarna har gjort just det. Åkt någon annanstans, det vill säga. Av de sju personer som greps i måndags kväll misstänkta för våldsamt upplopp bor tre på andra håll än Husby, enligt polisen. Men frågan ”varför” är det många som vill besvara. Ett stort varför som följs av idéer om tändande gnistor, fritidsgårdar, intrikata samband och ”berättelsen om Husby” eller Järvalyftet. Alla har säkert
någon relevans. Men relevansen till trots: det är mycket anklagelser och teser i svang just nu. Då är det lätt att kalla till presskonferens och greppa problemformuleringsprivilegiet. Så gjorde organisationen Megafonen. I pressmeddelandet delgavs medierna Megafonens analys: ”Natten mot måndagen uppstod kravaller i Husby. Minst 200 Husbybor visade missnöje mot att polisen sköt en 69-årig man till döds i en lägenhet förra veckan.”

Annons
Annons
Annons