Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Kravaller kan inte ursäktas

Det får vara nog nu. Det säger den intervjuade Husbybon Adam Malek om de gångna dygnens hus-, bil- och däckbränder. ”Vill de förstöra någonting får de åka någon annanstans och förstöra. Varför ska de göra det här?”

Faktum är att en del av upploppsmakarna har gjort just det. Åkt någon annanstans, det vill säga. Av de sju personer som greps i måndags kväll misstänkta för våldsamt upplopp bor tre på andra håll än Husby, enligt polisen. Men frågan ”varför” är det många som vill besvara. Ett stort varför som följs av idéer om tändande gnistor, fritidsgårdar, intrikata samband och ”berättelsen om Husby” eller Järvalyftet. Alla har säkert
någon relevans. Men relevansen till trots: det är mycket anklagelser och teser i svang just nu. Då är det lätt att kalla till presskonferens och greppa problemformuleringsprivilegiet. Så gjorde organisationen Megafonen. I pressmeddelandet delgavs medierna Megafonens analys: ”Natten mot måndagen uppstod kravaller i Husby. Minst 200 Husbybor visade missnöje mot att polisen sköt en 69-årig man till döds i en lägenhet förra veckan.”

Initiativet gav utdelning. Före presskonferensen svarade polisen så här på frågan om orsaken till oroligheterna: ”Orsaken vet vi inte, vi vet bara hur det började.” (SvD.se i måndags)

Annons
X

Efter Megafonens presskonferens och ytterligare en orosnatt säger Västerortspolisens Mats Eriksson (SvD.se i går) att ungdomarna själva anger dödsskjutningen som orsak.

Vad som är hönan och ägget är svårt att reda ut när kaos råder. Det är därför inte särskilt förtroendeingivande när Megafonen gång på gång uttrycker förståelse för den omfattande skadegörelsen och våldet. På sin hemsida beskriver man upploppen som ett slags följdriktig reaktion på att polisen ”ignorerat” Megafonens krav som framfördes i förra veckan:

”Så sent som i onsdags organiserade Megafonen en demonstration på Kista torg mot polisens dödsskjutning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se


  Vi utnyttjade våra demokratiska rättigheter och öppnade för dialog, men polisen ignorerade oss, säger Quena Soruco från Megafonen.”

  Megafonen anser alltså att den utredning av dödsskjutningen som utförs av Riksenheten för polismål (sorterar under Åklagarmyndigheten) inte är oberoende och kräver därför en annan. Det är givetvis en legitim ståndpunkt, men sambandet mellan den och upplopp är tveksamt. Megafonen serverar upploppsmakarna svepskäl snarare än levererar en rimlig förklaring.

  Som sagt. Frågan om ”varför” vill många besvara. En del säger segregation. Andra önskar sig en oberoende polisutredning. Mängder av svar finns. Men är frågan ens rätt ställd? Är det rimligt att vuxenvärlden och samhället går de barnsliga och oansvariga ”därför-förklaringarna” till mötes på det vis som vi ofta gör? Att vi accepterar och nickar bekymrat när någon som säger sig vara en satsning kort sätter eld på grannens bil och attackerar vanliga kommunalarbetare som kommer för att släcka elden?

  Fredrik Reinfeldt kommenterade i går oron i Husby med följande:

  –Vi har grupper av unga män som tror att man kan och bör med våld förändra samhället. Låt oss vara tydliga. Detta är inte okej. Vi kan inte låta våldet styra.

  Tidigare i vår berättade en glad och stolt Rami al-Khamisi om hur Megafonen gått i mål med ett medborgarförslag som man drivit länge – nämligen upprustning av en fotbollsplan i Husby med konstgräs. ”Det är jättemycket byråkrati och det kan kännas som en evighet, men det är värt det, sade han då till Norra Sidan” (22/2). al-Khamisi vet själv hur man bedriver förändring. Det vore underbart om han ur den erfarenheten också drog slutsatsen att kravaller och våld inte kan ursäktas.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X