Annons
X
Annons
X

Kravaller för tredje natten i rad

För tredje natten i rad har bilar brunnit och fönster krossats i förorterna väster och söder om Stockholm. Sammanlagt har åtta personer gripits. Enligt polisen har ingen skadats under oroligheterna.

[object Object]
En brandman släcker bilbrand vid Ärvingeskolan i Kista natten till onsdagen. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Det är främst västra och södra Stockholm som har drabbats av bilbränder och skadegörelse under natten. Polisen har noterat 30 bilbränder. En skola i Skärholmen och en förskola i Husby har blivit brandskadade och containrar har också satts i brand. Träd, staket, lyktstolpar och papperskorgar har blivit förstörda runtom i Stockholm.

– Det finns inga rapporter om skador på polismän eller brandmän, trots de har fått saker kastade på sig. Skyddsutrustningen har gjort nytta, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman i Stockholm.

En person är fortfarande gripen för mordbrand misstänkt för att ha satt eld på konst- och hantverksföreningen Husby Gård. Totalt har åtta personer gripits i natt.

Annons
X

Vid midnatt stod konst- och hantverksföreningen Husby Gård i lågor. En person har gripits misstänkt för grov mordbrand i samband med dådet.

Ytterligare sju personer greps på olika platser i Stockholm under natten, misstänkta för olika brott med samband till oroligheterna.

Också två bilar stacks i brand i Husby. Enligt polis på plats gick släckningen av bränderna lugnt till.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Jakobsberg krossades rutorna på polishuset och på flera affärer i centrum. Minst fem bilar brann. Enligt polisen har situationen i Jakobsberg eskalerat. Kravallpolis är på plats och helikopter har satts in. En polisman säger till SvD:

  – Man kastar sten på polisen. Bilar har satts i brand. Det verkar som man försöker dra igång lite här och var.

  Även i Rinkeby, Skarpnäck, Norsborg, Kista och Tensta stacks bilar i brand. På flera ställen försökte stenkastande ungdomar hindra brandmännen att släcka bränderna. Det ska även ha brunnit vid en förskola i Skärholmen, enligt Stockholmspolisen.

  I Fittja tände maskerade män eld på flera bilar på en parkeringsplats och en container intill tunnelbaneuppgången.

  Vid tretiden tycktes lugnet ha lagt sig.

  – Vi tycker att det börjar mattas av nu, sade Lars Byström.

  Per Lindström är polisens gruppchef i Husby på tisdagskvällen. Han berättar att polisen fick eskortera en ambulans till området eftersom ambulanspersonalen inte vågade åka in. Flera boende samlas kring Per Lindström och diskuterar händelserna som inträffade här igår och i förrgår.

  – Ungdomarna blir hetsade av att ni står i centrum och ser ut som ni äger stället, säger en kille som pratar med Per Lindström.

  Per Lindström svarar att polisen inte är i Husby idag för de som är arga på ordningsmakten utan för dem som fått sina bilar uppbrända och fönsterrutor krossade.

  – Det är ingen naturlag att man får vara arg på polisen.

  En man ger sig in i diskussionen och säger att polisen har kallat ungdomar för nedsättande tillmälen som ”neger, sopor och luffare”.

  – Ungdomarna var lugna innan ni gjorde det. Sedan började det koka. Hur länge ska det pågå? Måste man bli blond för att få slippa det? Gör ni så på Södermalm? säger mannen.

  Vid 21-tiden har många vuxna anlänt till Husby centrum. Samir Sabri är där från organisationen Second chance. Han var här även igår. I en blå Ikea-kasse har han nu med sig brandsläckare som han täcker använda om det skulle behövas.

  – Hoppas de inte behövs, men jag tänker ingripa och försöka lugna stämningen om det skulle bli oroligt.

  Han är inte orolig för sin egen säkerhet och säger att det är ganska lätt att känna av stämningarna och prata med folk innan det urartar.

  – Vi som är här nu har en ganska stor ryggsäck. Vi känner folk som bor här och kan prata med dem.

  Francia Gantsoua har kommit från Solna.

  – Man känner igen sig i undomarnas frustration men jag skulle aldrig använda samma metoder.

  Hon berättar för SvD att hon också utsatts för våld från polisen och blivit hotad av dem. Hon menar att det som hände igår och i förrgår i Husby är ett uttryck för den typen av frustration.

  – På min tid åkte vi till Danderyd och gjorde kaos där. Man skiter inte på sin egen bakgård.

  Lamin Sonko är där för att försöka förhindra eventuella oroligheter som kan uppstå.

  – Förhoppningsvis blir det lungt i dag. De förstör på sitt eget område. Samtidigt hetsar polisen upp dem. Många ungdomar här har dåliga erfarenheter av dem.

  Han säger att han tänker gå emellan och prata med ungdomarna. Samtidigt tycker han att det är positivt att polisen inte syns i centrum just nu.

  Lugna gatan är också där. Lusi Perez säger till SvD att man har kontakt med fältare och polisen.

  – Vi ska försöka hindra att det som hände igår och i förrgår händer igen. Just nu är det lungt, men det var det igår också innan första smällen kom.

  Husby gård vars huvudbyggnad är från 1840-talet används av Husby Konst & Hantverksförening som bland annat driver Husby konsthall. Enligt uppgifter till SvD brann inte konsthallen.

  Till helgen som kommer var det en stor loppis planerad i gårdens trädgård enligt föreningens hemsida.

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  Läs även

  och TT

  Annons
  Annons
  X

  En brandman släcker bilbrand vid Ärvingeskolan i Kista natten till onsdagen.

  Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 1 av 8

  Husby gård brinner.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 8

  Husby gård var övertänt, och polisen spärrade av området på tidagskvällen.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 8

  Husby gård var på tisdagskvällen helt övertänd.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 8
  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 8

  Per Lindström är gruppchef och på plats i ett oroligt Husby och får svara på många frågor från de boende.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 6 av 8

  Francia Gantsoua är på plats i Husby för att hjälpa och stötta. ”Man känner igen sig i ungdomarnas frustration, men jag skulle aldrig använda samma metoder”, säger hon.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 7 av 8

  ”Vi ska försöka hindra att det som hände igår och i förrgår händer igen. Just nu är det lungt, men det var det igår också innan första smällen kom”, säger Lusi Perez från Lugna gatan.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 8 av 8
  Annons
  X
  Annons
  X