Kräv ursprungsmärkning!

Annika Bergman skriver: Svensk grisproduktion står nu inför hot om avveckling. Den produktion som av veterinärer och djurskyddskunniga människor beskrivs som världens bästa klarar inte konkurrensen från länder med undermåliga kontrollsystem och låga krav på djurskydd.
Annika Bergman skriver: Svensk grisproduktion står nu inför hot om avveckling. Den produktion som av veterinärer och djurskyddskunniga människor beskrivs som världens bästa klarar inte konkurrensen från länder med undermåliga kontrollsystem och låga krav på djurskydd. Foto: SCANPIX ARKIV
Under strecket
Publicerad
Annons

Att Dioxinskandalen i Tyskland skulle drabba det tyska lantbruket hårt var många klara över på ett mycket tidigt stadium. Men att konsekvensen också skulle bli en utslagning av svensk produktion var det färre som anade. Ryssland och Kina har stoppat sin import från Tyskland och tyskt griskött har nu svårt att finna marknad därför dumpas tyskt kött in till Sverige. Svensk grisproduktion står nu inför hot om avveckling. Den produktion som av veterinärer och djurskyddskunniga människor beskrivs som världens bästa klarar inte konkurrensen från länder med undermåliga kontrollsystem och låga krav på djurskydd.

I regel går hälften av grisen till förädlingsindustrin, här skivas det bacon, görs korv och köttbullar. Varken handel eller storkök sätter kvalitetskriterier på uppfödningen utan produkterna är kraftigt prispressade och råvaran har därför ofta europeiskt ursprung. För konsumenten innebär det att man inte har en aning om under vilka omständigeter eller vilket land djuret har fötts upp i de produkter som finns att välja på. Handeln glider undan sitt ansvar att påverka djuruppfödningen i mer djurvänlig riktning. En annan stor köpare av livsmedel är kommuner, landsting och restauranger. Mycket sällan, om ens någon gång, ställs det kvalitetskrav på djurskydd i dessa upphandlingar. Även politikerna har ett stort ansvar i frågan, Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har ställt sig negativ till kravet på ursprungsmärkning av beredda produkter och griskött, ett ställningstagande som inte känns särskilt framåtsyftande. I USA däremot inför nu Barack Obama obligatorisk ursprungsmärkning för allt kött.

Annons
Annons
Annons