Annons
X
Annons
X

Krav på USA-reträtt förvånar borgerliga

Flera borgerliga partiledare och utrikesminister Carl Bildt är kritiska till rödgrönas krav att USA tar hem alla militära trupper utomlands. De borgerliga tycker Socialdemokraterna ger efter för Vänsterpartiet.

På tisdagen skrev SvD om att en rödgrön regering ska kräva att USA lämnar alla sina militärbaser runtom i världen. Alliansens politiker är kritiska till förslaget som de menar är antiamerikanskt, naivt och skulle leda till instabilitet i världen.

Utrikesminister Carl Bildt är förvånad:

– Det är en huvudlös politik, klassisk antiamerikansk Vänsterpartipolitik som skulle vara omöjlig i en regeringsställning, säger han.

Annons
X

Men är det inte rimligt att USA, som världens största militärmakt, går först i världens demilitarisering?

– Inte på det här sättet. Vi vill få dem, och Ryssland, att nedrusta sina kärnvapen. Ryssland, visst, de har inte lika många baser som USA, men deras baser i till exempel Georgien finns där mot landets vilja. Alla USA:s baser har antingen mandat från FN:s säkerhetsråd eller från det aktuella landets regering.

Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna, reagerar också på nyheten. Precis som Carl Bildt är han förvånad över vad han uppfattar som en svängning hos Socialdemokraterna och han tror att ifall politiken blir verklighet, då kommer Sverige bli en ”marginell spelare” i världspolitiken.

– Det är oerhört naivt att tro att Sverige kan diktera villkoren för andra demokratiska staters frivilliga samarbete, säger han.

Hägglund nämner också hur tillbakadragna trupper från exempelvis Afghanistan inte, enligt honom, skulle göra världen till en säkrare plats.

Jan Björklund, Folkpartiets partiledare, anser att amerikanerna även behövs närmare än så, i Europa, där de har baser i bland annat Tyskland.

– De baltiska staterna känner hela tiden ett tryck från sin ryska granne. I en avlägsen framtid där alla rustat ned är det ett annat läge, men där är vi inte ännu, säger Björklund.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin ville på tisdagen inte kommentera deras uttalanden utan hänvisar till Urban Ahlin, partiets utrikestalesperson:

– Det är uppenbart att Alliansen vill få det till att Vänsterpartiet bestämmer, de spelar på kommunistspöket än en gång, säger Ahlin som står fast vid kravet.

– Vi har tydligen trampat borgerliga partierna på en öm tå. Själva har de inte tagit några steg mot nedrustning under mandatperioden. Vi vågar kritisera USA och kommer ställa samma krav på alla militära stormakter.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X