Krav på tydligare märkning av kött

Miljöpartiet vill ha tydlig märkning på maskinurbenat kött. Sverige har redan antagit EU-lagen som tillåter slaktresterna att säljas som rå färs - trots att det inte är avgjort hur stor andel benrester den får innehålla.

Under strecket
Publicerad
Annons

I april förra året antog Sverige den EU-lagstiftning om kontroll av livsmedel som kallas hygienpaketet. Som SvD kunde berätta i går blir det för första gången tilllåtet att sälja maskinurbenat kött som rå färs i butikerna efter nyår.
Skonsammare teknik och stränga hygienkrav gör att slaktrester från ben, som tidigare bara fick användas i värmebehandlade produkter, nu kan säljas som råbiff eller hamburgare.
Men vilken teknik som kommer att användas är ännu inte helt klarlagt. Ju hårdare centrifugering och behandling, desto högre andel av benrester blir kvar i köttprodukten.

– Hur hög procentsats av kalcium som ska tillåtas i det maskinurbenade köttet är inte helt fastställt ännu, säger Fredrik Alfer, departementssekreterare på Jordbruksdepartementet.
Hygienpaketet är antaget i sin helhet, och kommer i höst att skickas på remiss för att den svenska lagstiftningen ska anpassas till EU-reglerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons